Irigatorul bucal: o metodă utilizată tot mai des

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental

Astăzi stăm de vorbă cu dr. Chiș Daniela, despre un subiect mai puțin cunoscut de către voi și anume, dușul bucal sau irigatorul bucal. Deși mai puțin mediatizat, nu înseamnă că nu este important atunci când vine vorba despre dinții tăi.

Îți recomandăm să citești în continuare ca să vezi ce beneficii are, de ce este recomandat, cât și multe alte informații utile despre acesta.

Ce este irigatorul bucal?

Mai întai de toate, să lămurim ce este dușul bucal. Pe scurt vorbind, este un dispozitiv care proiectează un jet de apă cu presiune ridicată pe suprafețele dentare, folosind presiunea lichidului pentru a pătrunde în spațiile mai greu accesibile și a îndepărta resturile de alimente și placa bacteriană.

Pentru că, studiile ne spun și practica ne confirmă faptul că, chiar și mai bună periuță de dinți nu este capabilă să curățe complet placa bacteriană de pe dinți. Iar spălatul dinților de 2 ori pe zi nu este de foarte multe ori nici el suficient.

Există suprafețe ale dinților, precum spațiile interdentare înguste, unde periuța nu poate ajunge, sau mai sunt cazurile în care nu se pot folosi în siguranță metodele clasice de curățare a cavității bucale, din cauza prezenței unor coroane, proteze, implanturi, fațete, punți sau a aparatelor ortodontice. Un duș bucal este indispensabil în aceste cazuri.

Cum se folosește un duș bucal?

Cam așa de simplu cum folosim o periuța de dinți eletrică. Dar hai mai bine să îți spunem pas cu pas:

  1. Alege irigatorul bucal potrivit nevoilor tale. Un aspect extrem de important pe care să nu-l faci după ureche, ci îți recomandăm să discuți înainte cu medicul tău stomatolog. Poți să îți faci o idee despre acestea, uitându-te la cele două, și anume, irigatorul bucal portabil WT3500 și irigatorul bucal fix Tornado WT6000. Treptele de viteză, accesoriile incluse, performanța și prețul sunt cu siguranță aspectele preferate ale utilizatorilor.
  2. La fel de important, folosește capătul de irigator bucal potrivit situației tale orale. Dacă ai un aparat dentar, de pildă, va fi mult mai eficient capătul ortodontic, special conceput pentru igenizarea corectă în jurul bracketsilor.
  3. Bifând cele 2, treci efetiv la acțiune. Imediat după încheierea periajului, aplicăm irigatorul bucal. Aparatul se umple cu apă călduță. În cazul în care folosim un irigator bucal de tip portabil, se recomandă umplerea rezervorului acestuia ori de câte ori este nevoie pentru o curățare eficientă și completă.
  4. Poziționează capătul irigatorului în cavitatea orală. Ai grijă ca acesta să formeze cu gingia un unghi de 90 de grade.
  5. Pornește aparatul și curăță fiecare arcadă în parte. Durata totală a unui ciclu de curățare a danturii cu ajutorul dușului bucal poate fi cuprinsă între 60 și 120 de secunde, iar vârful folosit pentru această acțiune trebuie adaptat situației specifice a danturii. Dacă vârful clasic este destinat uzului general, cel ortodontic a fost gândit pentru aparatul dentar, iar cel de tip plaque seeker menajează lucrările dentare precum coroanele, punțile și implanturile. 

Cine poate folosi un duș bucal și cui îi este contraindicat?

După cum spuneam mai sus, dușul bucal poate fi folosit de către oricine își dorește dinți sănătoși și un zâmbet impecabil. Folosit alături de mijloacele convenționale de curățare, dușul bucal garantează un proces precis și complet de prevenire a celor mai frecvente probleme dentare.

Totuși, sunt anumite categorii de persoane cărora le recomandăm cu tărie utilizarea unui duș bucal, printre care și:

  • cei care poartă aparate ortodontice sau care au coroane, punți și fațete dentare;
  • persoanele care suferă de probleme gingivale;
  • pacienții care au urmat tratamente stomatologice și care se află într-o perioadă de recuperare;
  • persoanele care au implanturi dentare.

De asemenea, dacă nu folosești ață dentară pentru că utilizarea acesteia îți provoacă un disconfort prea ridicat, dușul bucal poate fi o soluție alternativă eficientă.

Când vine vorba despre contraindicații putem să îți spunem doar că, în cazul în care mai mult de o persoană folosește același dispozitiv, este foarte important să nu fie utilizat același capăt. Se evită astfel transmiterea bacteriilor de la o persoană la alta.

Ce beneficii are utilizarea unui duș bucal?

Bun. Am tot vorbit despre dușul bucal și cum se folosește, hai să îți spunem mai în detaliu de ce ar trebui să fie un must în rutina ta zilnică de îngrijire a dinților.

Este o modalitate prin care o mare parte dintre problemele danturii pot fi preîntâmpinate simplu și eficient, mai exact:

  • Îndepărtează placa bacteriană

Dușul bucal este un instrument foarte eficient, mult mai eficient decât ața dentară, când vine vorba de îndepărtarea plăcii bacteriene. Acea peliculă lipicioasă care se formează pe dinții noștri în fiecare zi conține bacterii care pot produce acizi și duce la apariția cariilor. În plus, dacă nu este îndepărtată la timp, se întărește și se transformă în tartru, care nu mai poate fi îndepărtat decât la un cabinet stomatologic, printr-un detartraj.

Dușul bucal nu doar că poate ajunge la suprafețe inaccesibile aței dentare și cu atât mai puțin unei periuțe de dinți, dar are și o putere de curățare mai bună, garantând astfel îndepărtarea plăcii bacteriene chiar și din spațiile cel mai greu accesibile.

  • Previne boala parodontală

Boala parodontală este o afecțiune des întâlnită, care poate duce la pierderea dinților. Cum ajută dușul bucal în această situație? Contribuie la îndepărtarea plăcii bacteriene de sub linia gingiei, unde o periuță de dinți nu ar putea ajunge. Există chiar și dușuri bucale cu capete special concepute pentru curățarea pungilor parodontale.

  • Ajută la menținerea sănătății gingiilor

Dușul bucal în această situație masează ușor gingiile și curăță zonele greu accesibile, îndepărtând particulele alimentare și bacteriile care ar putea provoca inflamații sau infecții.

De asemenea, este foarte util și în cazurile incipiente de gingivită, care prin periaj și folosirea aței dentare sau a dușului bucal poate fi ținută sub control și ulterior zona se poate vindeca.

  • Asigură o mai bună igienă orală în cazul persoanelor cu aparate dentare ori lucrări restaurative dentare

Dacă porți aparat dentar de exemplu, cu siguranță știi cât de dificil este să folosești ață dentară, în special atunci când particulele de alimente se blochează în arcuri sau brackeți. Dușul bucal ușurează acest proces de curățare deoarece poate dizloca pur și simplu aceste particule.

În plus, este conceput pentru a ajunge în orice colț al cavității bucale, iar presiunea lichidului este suficient de puternică pentru a curăța în jurul lucrărilor dentare, dar destul de blândă pentru a nu irita gingiile sau dinții sensibili.

  • Reprezintă modalitatea perfectă de completare a rutinei de îngrijire a dinților și gingiilor

Chiar și copiii îl pot folosi fără dificultăți, atât de ușor este de utilizat 😊

Pentru sănătatea dinților tăi, recomandarea noastră este ca dușul bucal să facă parte din rutina ta zilnică de îngrijire orală.

În combinație cu periajul dentar și folosirea aței dentare și a apei de gură, acesta îți va permite să ai dinți perfect curați în fiecare zi și o respirație proaspătă.

Cum alegem un duș bucal?

Ai ajuns aici și… te-ai decis să achiziționezi un irigator bucal? Putem să spunem că ne bucurăm mult.

Dacă știi să ai o problema dentară, sau porți aparat dentar, ai un implant sau fațete dentare, îți recomandăm înainte de toate să vorbești cu medicul tău stomatolog.

 Privind nevoile, să știi că irigatorul bucal este de două tipuri: portabil și staționar. Ambele tipuri au propriile avantaje și dezavantaje. Irigatorul portabil este util în special pentru călătorii și, dacă este necesar, îl puteți folosi și la serviciu. Dar în același timp, rezervorul, puterea și durata de funcționare sunt mai mici decât în cazul unui duș bucal staționar. La rândul său, dușul bucal staționar asigură o putere maximă, rezervor mai mare, însă este mai scump în comparație cu dușul bucal portabil.

Dușul bucal poate conține unul sau mai multe tipuri de capete în kitul de bază, care pot fi achiziționate și separat. Și să știi că:

  • Vârful standard este potrivit pentru curățarea dinților și gingiilor sănătoase, cel ortodontic este folosit pentru curățarea aparatelor ortodontice.
  • În cazul bolilor parodontale se folosește un vârf subțire din cauciuc moale care direcționeaza fluxul de apă dincolo de marginea gingivală, în punga parodontală și care nu trebuie utilizat la putere maximă.
  • Dacă vrei să îndepărtezi placa bacteriană și ai implanturi, coronae sau punți dentare, să știi că irigatorul bucal are în vârf 3 smocuri de peri.
  • Și limba și obrajii pot fi curățați, folosind o perie specială, eliminând astfel și cauza respirației urât mirositoare.
  • Un irigator bucal poate conține de asemenea un vârf nazal pentru irigarea cavității nazale în timpul tratamentului sau pentru prevenirea rinitei și a sinuzitei.

Indiferent că ai ales să folosești un duș bucal la recomandarea medicului stomatolog sau pentru că simți nevoia de o curățare mai intensă a dinților, este important să iei în considerare toate detaliile înainte de a opta pentru un anumit model. Mai ales că ai la dispoziție o mulțime de variante din care să alegi.

E timpul pentru o consultaţie?