Azi abordăm un subiect cu greutate. Pentru că, aproape nu există persoană, căreia să nu îi fie frică la dentist, cel puțin o dată în viață. Chiar și eu, autoarea articolului în cauză, pot să spun că am experimentat acest sentiment- frica de dentist. Lipsa de empatie și comunicare a medicilor, durerea pe care o simțeam atunci când trebuia să îmi extragă un dinte. Fără anestezie sau cu puțină anestezie, cleștele deloc estetic pe care îl foloseau în acest proces, sunt câteva dintre cauzele majore și pe bună dreptate care m-au împins să evit sau chiar să nu mai ajung deloc la dentist. Ce să spun despre controale regulate de prevenție sau curățare a danturii, vizitele mele cu părinții la dentist erau doar pentru probleme deja grave, dureri imense sau extracții dentare.
Și uite, pot spune uitându-mă în urmă, faptul că importanța părinților și în acest aspect este atât de vitală, atât pentru a mă învăța o rutină în îngrijirea dinților, dar, și pentru a mă pregăti pentru întâlnirea cu stomatologul și, fără să fiu “păcălită” că nu doare și totul e rapid, precum o înțepătură de albină.
Aș putea să vă povestesc atâtea întâmplări din vizitele mele la dentist, însă mă opresc aici și mă bucur că uite, adult fiind, această frică a dispărut complet. Pot să spun cu toată sinceritatea că mă bucur atunci când ajung la dentist. Asta deoarece țin la dinții mei ca la oricare parte a corpului, și vreau să îi știu cât mai sănătoși și frumoși.
Dar trebuie să recunoaștem, evoluția tehnologică în stomatologie a contat mult. Iar trecerea de la vechiul clește, la ustensile mai finuțe, până la intervenții dentare cu laser, sunt un fapt. Unul frumos.
Frumose sunt și cabinetele dentare, medicii sunt atât de empatici, știi ce urmează să ți se întâmple, și pleci de acolo fără să simți pic de durere.
Ce este și cum se manifestă frica de dentist
Nu este doar un sentiment neplăcut și trecător, se poate transforma în anxietate. Iar anxietatea de origine dentară este într-adevăr o problemă comună care poate afecta oamenii de toate vârstele, iar în acest articol vom detalia despre cum se manifestă, care sunt cauzele și ce soluții de tratament există.
Și anxietatea poate să difere în grad și să se simtă diferit, așa că vorbim de frică dentară, anxietate de origine dentară sau fobie dentară.
1.Frica dentară reprezintă o reacție emoțională normală la un stimul dentar extern.
2. Anxietatea de origine dentară reprezintă o stare generală în care pacientul simte o reținere și este pregătit pentru anumite evenimente negative.
3. Fobia dentară este cel mai sever tip de anxietate, care poate conduce la evitarea prezentării în cabinetul dentar, chiar dacă pacientul prezintă un disconfort major.
Cum resimți frică mai exact? Îți crește ritmul cardiac și respirația, manifești o oarecare neîncredere față de medicul dentist, amâni tratamentul cât mai mult posibil, până când durerea depășește teama, simți greață și amețeli sau transpirație excesivă și agitație.
Cauze pentru frica de dentist
Le-am amintit mai sus, dar hai să facem un rezumat al acestora. Așa că, printre mecanismele care pot contribui la dentofobie (frica de dentist) avem:
- accesul la informații care amplifică senzația de neliniște și teamă, probabil neînțelese pe deplin
- contactul cu oameni care au avut experiențe negative anterioare și comportamentul acestora față de ideea de a merge la stomatolog
- experiențele neplăcute proprii, asociate întotdeauna cu durerea
- Și de cele mai multe ori, am observat faptul că pacienții nu se tem de medicul dentist, ci de:
- lucrurile și instrumentele cu care acesta lucrează. Iar acul este în topul listei.
- durere și senzațiile care pot apărea
- mediul din cabinet, iar timpul lung de așteptare este de multe ori un factor declanșator a fricii
- zgomotele făcute de aparatură
- mirosurile și gusturile experimentate în timpul tratamentului
Cum să scapi de frica de dentist?
Frica în general nu este un sentiment dorit de cineva, la fel este și în cazul de față.
Când aceasta este atât de profundă încât pacientul nu se poate prezenta la dentist, trebuie luate măsuri. Vorbim aici chiar de psihoterapie, inhalosedare sau chiar cu ajutorul medicației anxiolitice, sedare conștientă și anestezie generală.
Dacă frica este de o intensitate mai mică, aici medicul stomatolog și toată experiența pe care o are pacientul cu clinica dentară pot influența semnificativ.
Cum mai exact:
- Mediul din clinica stomatologică este locul unde pacientul trebuie să se simtă în siguranță și cât mai confortabil. Adică trebuie să fie cât mai primitor, luminos și în tonalități calde.
- Recepționerele și asistentele medicale vorbesc calm și creează o atmosferă plăcută, deschisă și încărcată de emoții pozitive
- Timpul de așteptare este minim posibil, iar programările trebuie să fie respectate
- Cabinetele sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, astfel că zgomotul este redus la minim, iar durerea nu se resimte. Cu ajutorul tehnologiei moderne, medicul îi poate arăta pacientului noile instrumente menite să reducă atât disconfortul, cât și fricile acestuia. Tehnologia cu laser, spre exemplu, poate contribui la reducerea zgomotelor și vibrațiilor pe care pacientul le resimte, iar anestezia computerizată ajută la reducerea durerii din timpul injectării.
- Medicul stomatolog vine în ajutorul pacientului, creând la rândul lui o atmosferă plăcută în timpul intervenției, prin muzică sau televizor. De asemenea, explicațiile calme, detaliate ale procedurilor, precum și despre senzațiile pe care pacientul le va simți, vor determina ca acesta să se simtă în siguranță. Totuși, medicul stomatolog trebuie să aibă empatie pentru toți pacienții, indiferent dacă aceștia au anxietate/ frică sau nu.
Pe o scară de la 1 la 10, ție cât de mult îți este frică la dentist? Sfatul nostru este să nu lași acest sentiment să își pună amprenta pe #zâmbetul tău.