Odontoterapie - Terapia cariei - Servicii stomatologice Cluj-Napoca

Terapia Cariei

Cariile reprezintă încă cel mai des motiv pentru prezentarea la medicul stomatolog şi factorul principal pentru durerea dinţilor. Caria dentară este provocată de bacteriile producătoare de acizi din cavitatea bucală, care atacă ţesuturile dure ale dintelui.
Impactul noii alimentaţii asupra cariilor dentare este unul major. Alimentele de calitate îndoielnică cum sunt produsele procesate, gustările foarte prelucrate, băuturile îndulcite și aromatizate sau colorate artificial, cerealele rafinate (albe) şi mai ales zahărul rafinat duc la o creştere spectaculoasă a incidenţei cariei dentare. Astfel, nevoia de plombe dentare este una majoră.
Resturile alimentare reprezintă substratul alimentar necesar dezvoltării bacteriene. Acestea eliberează acizi care, prin acţiune îndelungată, atacă smaltul dinţilor şi duc la apariţia cariei dentare.
Netratată, caria dentară se poate complica, ducând la o pierdere majoră de ţesut dentar, provocând durere, uneori pierderea vitalităţii dinţilor, infecţii şi chiar pierderea dintelui.
De aceea, este foarte important ca dinţii afectaţi de carii dentare să fie restauraţi cu plombe dentare, care au rolul de a le reda aspectul şi funcţia necesară.

Ce sunt plombele dentare?

Plomba dentară, sau obturația dentară cum este ea denumită științific, reprezintă de fapt un material de umplere şi acționează ca un înveliș protector în zona în care dintele a fost distrus. Plombele dentare sunt realizate din mai multe tipuri de materiale care au calităţi diferite şi sunt alese în funcţie de situaţia particulară. Printre materialele folosite în practica stomatologică, pentru plombele dentare putem aminti compozitele dentare, ionomerii de sticlă (glass-ionomerii) şi compomerii.

 

GLASIONOMERII
Sunt materiale care eliberează fluor, care întăreşte ţesuturile dentare. Estetica lor este bună, dar nu perfectă. Au avantajul de a face priză în mediu umed, de aceea sunt folosite des pe dinţii posteriori, la care nu se poate realiza o uscare perfectă, sau pentru plombele dentare ale copiilor la dinţii temporari. Nu au o durată de viaţă foarte ridicată, aceasta variind între 2 şi 5 ani.


COMPOMERII
Sunt materiale de plombe hibride, care combină o parte din proprietăţile compozitelor dentare cu cele ale glasionomerilor. Aceste materiale sunt ionic active, eliberând fluor, într-o cantitate  mai redusă, cu efect benefic pentru structurile dentare. Avantajul lor este o rezistenţă la uzura mai ridicată faţă de glasionomeri.

Cum se realizează plombele sau obturaţiile dentare?

Cel mai folosit material pentru obturaţiile fotopolimerizabile este compozitul dentar – de fapt, o răşină sintetică. Acesta se lipeşte practic de cavitatea dintelui printr-un adeziv special, asigurând astfel o etanşeitate superioară şi este întărit cu ajutorul unei lămpi de fotopolomerizare. Compozitul este folosit cu succes atât pe dintii anteriori pentru a obţine o estetică superioară cât şi pe cei posteriori pentru a asigura rezistenţă. Materialele compozite vin într-o multitudine de nuanţe şi opacităţi identice cu culorile dinţilor naturali, având inclusiv proprietatea de fotomimetism, adică de a împrumuta din culoarea ţesutului dentar cu care intră în contact.

Vă asigurăm restabilirea funcţionalităţii dintelui prin metode directe (obturaţiile fizionomice – “plombe” de culoarea dintelui – plombă de porţelan) sau indirecte (inlay, onlay), cu materiale compozite biocompatibile de ultimă generaţie sau ceramice, fără metale. Folosim sisteme de magnificaţie şi detector de carii (colorează doar ţesutul infectat nu şi dintele sănătos) pentru a elimina cariile uşor şi complet.

Estetic, invizibil şi de durată!

Tarife Odontoterapie - Terapia Cariei:

Obturaţie frontali (canini, incisivi centrali şi laterali) 250 lei
Obturaţie foto mică 230 lei
Obturaţie foto medie 250 lei
Obturaţie foto mare 270 lei
Reconstrucţie foto complexă (distrucţie peste 3 pereţi) 300 lei
Obturaţie glassionomer 160
Obturaţie armată cu pivot fibra de sticlă 200-300 lei
Aplicare sistem de diga 30 lei
Aplicare MTA 70 lei
Coafaj direct / indirect cu preparate de tip CaOH 30 lei
Pansament calmant 100 lei
Obturaţie provizorie 40 lei

E timpul pentru o consultaţie?

Aveți o întrebare?