Endodonţie Cluj - Tratamente endodontice la microscop

endodontie cluj tratamente de canal la microscop

SERVICII

Ce este Endodonţia

Endodonţia este ramura medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor pulpei dentare. Fiecare rădăcină are cel puţin o cavitate, care este umplută cu nervul dentar şi vase de sânge foarte fine. În cazul cariilor profunde, în acest ţesut pătrund bacterii şi apare inflamaţia, vasele de sânge îşi măresc volumul şi comprimă nervul. Acest lucru provoacă dureri violente. 

În cazul în care nu se intervine la timp, pulpa dentară se infectează, iar infecţia caută o cale de ieşire şi în decurs de câteva ore, până la câteva zile, se extinde spre osul maxilar şi tesuturile moi care susţin dintele. Astfel, se formează abcesul dentar, însoţit de cele mai multe ori de durere. Condiţia esenţială pentru păstrarea dintelui, în acest caz, este curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, cunoscută sub numele de tratament endodontic (scoaterea nervului) sau tratament de canal. Alternativa radicală la acest tratament este extracţia dentară.

Ce presupune tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic presupune mai multe etape – curăţarea canalelor radiculare, prepararea mecanică a acestora, sterilizarea şi, în final, obturarea, care trebuie să se întindă pe toată lungimea canalului radicular şi să aibă o consistenţă omogenă, pentru a împiedica reinfectarea. 

Tratament de canal Cluj la clinica Pașc Dental – rezultate bune și durabile

De corectitudinea acestui tratament depinde durata de viaţă a unui dinte pe arcadă. Pierderea unui dinte poate duce la pierderea mai multor dinţi sau chiar a unei lucrări dentare. Prin urmare fiecare dinte tratat endodontic corect este un succes, deoarece nimic nu e mai bun decât dintele natural. Trebuie să ţinem cont că fiecare dinte pierdut pe arcadă trebuie înlocuit cu un implant, o restaurare protetică fixă sau mobilă. 

Deşi este un tratament aparent scump, tratamentul endodontic este mult mai ieftin şi eficient decât alternativele şi are perspective bune. Cu ajutorul experienţei medicului specialist şi a sistemelor moderne cu care este dotată clinica noastră din Cluj, vă asigurăm un tratament de canal cu rezultate bune şi durabile.

Cum ne pregătim pentru tratamentul endodontic

Înainte de a începe tratamentul endodontic, medicul specialist are obligatoriu nevoie de o radiografie dentară sau în cazuri mai complexe de un CBCT (computer tomograf). CBCT-ul relevă detalii anatomice în 3 dimensiuni despre morfologia dintelui, osului şi ţesuturilor înconjurătoare utile endodontului pentru reperarea canalelor, estimarea lungimii lor, aprecierea curburii lor și pentru determinarea relaţiei dinţilor cu structurile învecinate. CBCT-ul, prin reconstrucţii tridimensionale, reușește să ofere o imagine similară cu cea a dintelui în realitate.

Cum se realizează tratamentul endodontic la clinica Pașc Dental din Cluj

Tratamentele endodontice (de canal) asistate de microscop reprezintă cea mai complexă formula de lucru existentă, în prezent, în endodonţie, pentru că permit rezolvarea multor cazuri foarte dificile cu un prognostic iniţial rezervat. Fără ajutorul microscopului, tratamentul endodontic se desfășoară orbește, bazându-se doar pe cunostiintele de anatomie ale medicului, pe sensibilitatea lui tactilă şi pe experienţa lui, deoarece o mare parte dintre anomaliile canalelor nu pot fi observate pe radiografii şi nici cu ochiul liber. 

Cu ajutorul microscopului endodontic, care poate mări de până la 5 ori şi poate furniza o lumină foarte puternică se pot observa detalii semnificative şi astfel se pot trata dinţi şi vindeca patologii care altfel duceau la extracţia dinţilor. Imaginea la microscop este marită şi foarte clară, astfel încât creşte precizia şi tratamentele şi retratamentele au o rată de succes mult mai mare. 

Calitatea deosebită a imaginii, fidelitatea culorilor şi vizualizarea celor mai fine detalii au foarte mare importanţă pentru un diagnostic şi tratament corect. Pot fi detectate canale care cu ochiul liber nu sunt vizibile, atipice, închise, perforaţii ale rădăcinii, micro-fisuri şi fracturi în lungimea acesteia, pot scoase din canal instrumente fracturate sau ace rupte, etc.

Cât timp durează tratamentul endodontic?

Un tratament de canal poate dura o oră sau mai mult şi se poate face într-o şedinţă sau două, în funcţie de cât de avansată este infecţia – un efort care merită pentru a vă păstra propriul dinte.

Ce înseamnă retratamentul endodontic?

Dintele dumneavoastră, care a fost deja tratat pe canale are o obturaţie de canal neetanşă, incompletă, o inflamație la vârful rădăcinii sau durere. Retratamentul de canal este manopera prin care se îndepărtează complet acest material vechi din canalele dintelui. Așa cum s-a descris deja mai sus, cavitățile rezultate sunt curățate, lărgite, dezinfectate și apoi umplute tridimenional cu un material special rezistent la bacterii, care asigură etanşeitate superioară.

În concluzie, un tratament endodontic efectuat corect asigură sănătatea rădăcinilor şi păstrarea dintelui funcţional pe arcadă pentru o perioadă lungă de timp. Şi cel mai important – tratamentul endodontic nu este dureros!

Căutaţi un medic specialist bun în endodonţie în Cluj-Napoca?

Dr. Sabo Alina este medic specialist în endodonţie şi profesează încă din anul 2016. Pe lângă activitatea sa zilnică în cadrul clinicii, participă la numeroase cursuri și congrese atât în România, cât și în străinătate.
În cazul în care aveţi nevoie de un medic specialist endodont, vă invităm să faceţi o programare la clinica stomatologică Paşc Dental, utilizând formularul de contact sau apelând numărul de telefon 0753 655 228.

Tarife Endodonţie Cluj - Tratamente de canal:

Consultaţie de specialitate200 lei
Pulpectomie100 lei
Tratament endodontic la microscop frontali (incisiv-canin)450 lei
Tratament endodontic la microscop premolari550 lei
Tratament endodontic la microscop molari650 lei
Retratament endodontic la microscop frontali / premolari / molari550/650/750 lei
Sedință intermediară cu hidroxid de calciu50 lei
Indepărtare instrumente fracturate (fragment de ac)100 lei
Indepărtare pivot fibră de sticlă / dcr metalic200-250 lei
Reparație perforații cu MTA100 lei
Tratament gangrenă / parodontită apicală50 lei
Reconstrucție preendodontică150 lei
Dezobturarea canalelor radiculare / canal100 lei
Reconstructie coronara cu pivot de fibra de sticla200-300 lei

Tratamentele de canal se efectuează rotativ, cu determinarea electronică a lungimii canalelor și
cu un sistem de izolare cu diga

E timpul pentru o consultaţie?

Aveți o întrebare?