În articolul de astăzi vom discuta despre cum se foloseste ața dentară. Din punctul nostru de vedere, aceasta este aproape la fel de utilă în menținerea dinților sănătoși, precum peria de dinți.
De ce? Dinții noștrii au până la cinci suprafețe și fiecare dintre ele necesită o curățare regulată. Periuța de dinți poate curăța bine doar trei dintre aceste suprafețe: exterioară, interioară și ocluzală (masticatorie).
Când vine vorba despre suprafețele interdentare, periuța nu le poate igienza corespunzător. Și în timp, în aceste spații se acumulează resturi de alimente care, dacă nu sunt îndepărtate, pot duce la apariția cariilor dentare.
Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva afecțiunii gingivale este să-ți menții dinții și gingiile sănătoase, prin îndepărtarea plăcii bacteriene de pe toate cele 5 suprafețe.
Ce este ața dentară
Pentru a curăța spațiile interdentare, se folosesc diverse mijloace, precum irigatorul bucal, periuța interdentară și ața dentară.
Dacă vorbim despre ața dentară, aceasta este un fir confecționat din diverse materiale, de aproximativ 45-50 de metri lungime, depozitat într-un ambalaj special care îl protejează de murdărie și praf.
Cât de frecvent trebuie să folosești ața dentară?
Placa bacteriană este principala cauză a cariilor dentare şi parodontopatiilor, de aceea recomandăm utilizarea zilnică a aţei dentare.
Trebuie utilizată în mod ideal după fiecare masă, dar cum acest lucru nu este întotdeauna posibil, folosirea aței dentare după fiecare periaj, în special după periajul de seară, este un must. Și acest lucru se poate începe de pe la vârsta de 12 ani.
Cum se folosește ața dentară corect
Când vine vorba despre folosirea aței dentare, cel mai important lucru este aplicarea unei tehnici corecte. Iată cum trebuie să procedezi mai exact:
- Este foarte important să nu lezezi gingia, așa că folosește ața dentară cu grijă.
- Rupe o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 cm, înfășoară capetele în jurul a câte un deget de la fiecare mână.
- Ține ața dentară între degetele mari și cele arătătoare, lăsând o porțiune bine întinsă, de aproximativ 3-5 cm, pentru lucru.
- Cu mișcări atente înainte și înapoi, introdu ața dentară între dinți.
- Atunci când ața dentară ajunge la nivelul gingiei, curbeaz-o în forma literei C în jurul dintelui. Nu rupe şi nu forţa aţa, pentru că poți tăia sau răni ţesutul gingival, foarte sensibil.
- Ține ața dentară lipită strâns de suprafața dintelui și răzuiește-l atent dinspre gingie, iar apoi repetă același lucru de cealaltă parte a spațiului dintre dinți, curățând suprafața dintelui de alături.
- Nu uita de suprafețele posterioare ale dinților din spate.
- Curăţă fiecare dinte cu o altă porţiune curată a aţei.
- Treci în mod sistematic de la un dinte la altul, ca să te asiguri că nu omiți niciun dinte.
- Pentru a scoate aţa, folosește aceeaşi mişcare față-spate.
Dacă nu ești sigur că folosești corect ața dentară sau sângerezi în timpul folosirii aței, sfatul nostru este să discuți cu medicul tău dentis.
El îți va arăta tehnica corecă sau poate verifica starea de sănătate a gingiilor tale, deoarece dacă continui să ai sângerări chiar și după mai multe zile de folosire a aței dentare, s-ar putea să suferi de afecțiune gingivală.
Tipuri de ață dentară
Și ața dentară este de mai multe feluri.
1. Dacă ne referim la tipul de ață dentară, aceasta poate fi formată:
- din fire naturale (mătase)
- din fire artificiale (nailon, acetat, teflon, capron)
Cea din mătase curăță bine smalțul dinților, dar firele se rup ușor și nu sunt practice.
Firele din nailon nu sunt inferioare fierelor de mătase ca eficiență, și prezintă rezistență, elasticitate și durabilitate superioare. În schimb, au un diametru extrem de mic și sunt mai ieftine.
Cele din acetat au structura asemănătoare mătasei, dar sunt mai elastice și au o rezistență mai bune, fiind și mai ieftine.
Ața dentară din teflon are un coeficient de frecare scăzut, nu se separă în fibre. Însă sunt mai puțin căutate deoarece sunt mai scumpe.
Iar dacă vorbim despre firele din capron, acestea au o rezistență ridicată, dar au o structură aspră.
2. Dacă ne referim la forma firului, ața dentară poate fi:
- rotundă
- plată (bandă)
- expandabilă
- superfloss
3. Mai putem face o clasificare a aței dentare și anume, după textură. Care poate fi:
- cerată, unde firul este acoperit cu un strat de ceară, ceea ce facilitează pătrunderea aței în locurile greu accesibile
- necerată, are o forță de frecare mare și astfel curăță mai bine smalțul dinților de resturile de mâncare
Care este cea mai bună ață dentară
Nu fiecăruia i se potrivește același tip de ață dentară. Pe lângă forma și starea dinților tăi, așa să te gândești că alegerea este influențată și de faptul că porți aparat dentar sau ai implanturi sau coroane.
Spre exemplu, în cazul în care ai coroane dentare, trebuie să alegeți ața dentară în funcție de punctul sau suprafața de contact dintre acestea, și anume:
– dacă punctele de contact dintre coroane sunt puternice sau în suprafață, alege o ață dentară de tip bandă deoarece este mai subțire și pătrunde mai ușor
– dacă contactul este normal, ți se potrivește ața dentară cu fir rotund
– dacă contactul este slab sau chiar absent, alege ața dentară expandabilă
În cazul în care porți aparat dentar sau ai implanturi sau punți dentare, varianta optimă este ața dentară superfloss. Aceasta combină două tipuri de fibre, iar alternarea fibrelor între ele permite superfloss-ului să ajungă în zonele unde nu poate curăța ața dentară obișnuită.
De asemenea, firul aței dentare poate fi impregnat cu diverse soluții. Pentru pacienții cu probleme gingivale, recomandăm ața dentară cu clorhexidină, care are un efect antibacterian. Iar un fir impregnat cu ioni de zinc și fluor previne dezvoltarea cariilor.
În cazul în care folosești pastă sau soluții de albire, pentru a menține aceeași culoare și între spațiile interdentare, este bine să folosești ața dentară cu efect de albire.
Totuși, nu uita că folosirea aței dentare este o metodă suplimentară pentru a-ți menține o bună igienă dentare, și nu cea principală. Așa că nu neglija periajul dentar zilnic și vizitele regulate la medicul dentist pentru tratamentul și curățarea profesională a dinților.