Când pacienții ne ascultă sfaturile
Sănătatea noastră începe din gură! Așa inițiem acest articol, iar acest lucru îl afirmă o pacientă, aspect cu care suntem mai mult decât de acord.
Atunci când vine vorba despre pacienții noștri suntem tare bucuroși, deoarece am reușit împreună cu fiecare în parte să creăm o cultură potrivită pentru o sănătare orală de lungă durată. Vorbim aici despre: vizite regulate la stomatolog; folosirea nu doar a periei de dinți, cât în egală măsură și a ațe dentare și a apei de gură; prevenirea cariei și nu tratarea ei, detartraj profesional periodic….și multe altele pe care le vom dezbate într-un articol separat. La care se adaugă tips&tricks și planuri personalizare de urmat.
De fapt, suntem mai mult decât bucuroși, suntem mândri de mulți dintre pacienții noștri să vedem cum au grijă zi de zi de dinții lor, lucru pe care îl putem afirma și despre pacienta a cărui caz îl detaliem mai jos. Despre prietena noastră mai bine spus, pentru că reușim să legăm frumoase prietenii cu atâția dintre ei.
Restaurare dentară: sau cum ne-am depășit limitele
Azi nu vorbim de la noi, ci o facem prin ochii pacienților noștri. Și este așa frumos. Un exercițiu pe care îl vom face mai des. Promitem.
Și ca să revenim la pacienta a cărui caz îl prezentăm azi, ea afirmă că “dr. Chiș Daniela a dus profesia la rang de măistrie și super profesionalism. A depășit cu mult așteptările mele!”. Vorbim aici despre o lucrare protetică.
Prin protetica dentară realizată am restabilit integritatea dentară afectată, folosind o lucrare complexă protetică pe implanturi. Mai exact, vorbim despre o dantură fixă, apropiindu-se foarte mult de o dantură naturală, cu o lucrare de 9 dinți în partea de jos a maxilarului. Pentru că rolul lucrărilor protetice este identic cu cel al dinţilor naturali, adică trebuie să asigure o masticaţie funcţională şi un aspect plăcut pe termen lung.
Așa că, pe lângă un zâmbet frumos și sănătos, pacienta noastră va avea posibilitatea de a mânca orice, fără teamă 😊.
Când se apelează la protetică dentară?
Atunci când este vorba despre lipsa unuia sau mai mulți dinți. Pentru că orice pierdere, chiar și a unui dinte, poate avea ca rezultat bascularea, înclinarea sau migrarea dinţilor vecini sau antagonişti. Aspect care contribuie la crearea de spaţii în care va stagna mâncarea.
Și cum se întâmplă mai exact?
1. Dintele de pe arcada opusă iese din osul maxilar în încercarea de a-şi găsi antagonistul.
2. Dinţii de lângă dintele pierdut suferă şi ei modificări, iar tendinţa acestora este de a se înclina spre spaţiul existent. Această înclinare are efect negativ asupra rădăcinii, contribuie la acumularea de tartru, la apariţia cariilor şi formarea de pungi parodontale.
Cu cât este vorba despre mai mulți dinți lipsă, cu atât problemele sunt mai complexe si mai vizibile. Pierderea mai multor dinţi poate avea ca rezultat incapacitatea de a mesteca şi a vorbi corect.
De asemenea este bine să știi că, pierderea unui dinte sau a mai multora determină prăbuşirea ocluziei (muşcăturii). Ceea ce poate duce la:
- stres în articulaţii
- disfuncţii ale muşchilor faciali
- asimetrii, precum şi o reducere a dimensiunii feţei
- determină un aspect îmbătrânit şi o accentuare a liniilor fizionomiei
Și uite, la mai bine de 5 luni de la intervenție, ne întâlnim periodic cu doamna Ștefan, și ne bucură asta, deoarece succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fără o igienă orală impecabilă realizată zilnic și completată periodic prin vizite la stomatolog.