Cât rezistă un implant dentar

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental

Din experiențele de până acum cu pacientii din Cluj, știm că un pacient care decide să urmeze tratamentul cu implant dentar dorește ca acesta să decurgă fără complicații, iar lucrarea de implant să reziste tot restul vieții. 

Atunci când vorbim în cifre, majoritatea brandurilor de calitate prezintă o rată de supraviețuire a implantului de peste 97% pe o perioadă de peste 5 ani de la momentul inserării. Însă, această perioadă se poate prelungi semnificativ, până la 15-25 de ani sau chiar toată viața, în funcție de condițiile individuale.

Ce influențează rata de supraviețuire a unui implant?

Durata de viață a unui implant dentar este determinată de o gamă largă de factori, iar cei mai importanti sunt:

  • calitatea implantului în sine
  • nivelul de calificare al medicului
  • osul disponibil pentru inserarea implantului
  • starea de sănătate a pacientului
  • respectarea recomandărilor medicului înainte și după operație, cât și igiena orală

 

1. calitatea implantului în sine

Cele mai durabile sunt implanturile dentare recunoscute, din sectorul premium. Rata de supraviețuire depășește 99%.

Implanturile dentare bugetare sunt inferioare în ceea ce privește puritatea materialului. Un implant cu o configurație prost concepută sau cu microparticule la suprafață va provoca mai des respingerea.

La clinica Pașc Dental din Cluj ținem mult la calitatea materialelor cu care lucrăm și utilizăm in procedura de implant dentar sistemul Strauman și Megagen, care aparține segmentului premium și îndeplinește toți parametrii de calitate.

2. nivelul de pregătire al medicului

Este clar un aspect nu important, foarte important, deoarece de medic depinde foarte mult succesul tratamentului cu implant.

Medicul stomatolog trebuie să ia în considerare toate particularitățile individuale ale pacientului și să decidă cea mai corectă abordare, cum ar fi: 

1.     dacă opțiunea de a insera implant este cea mai potrivită
2.     ce formă și dimensiuni să aibă implantul
3.    cum și în ce poziție să insereze implantul sau implanturile
4.     dacă sunt necesare adiții osoase
5.     perioada când să fie puse lucrările protetice

Dacă discutăm despre lucrările protetice, și aici este foarte important ca medicul stomatolog să ia în considerare:

1.     starea cavității bucale, prezența focarelor cronice de infecție
2.     volumul, densitatea țesutului osos în zona implantării planificate
3.     caracteristicile implanturilor
4.     caracteristicile designului protetic
5.     sarcina asupra implanturilor și asupra dinților antagoniști

Dr. Daniela Chiș,medic stomatolog cu multiple cursuri în protetică dentară și dr. Ioana Socaciu, specialist în chirurgie orală, fac echipă bună atunci când vine vorba despre implanturile și restaurările dentare. 

Ele au grijă ca tu să te poți bucura din nou de o dantură cu un aspect plăcut, care să arăte și să se simtă natural cât mai mult timp posibil.

3. starea de sănătate a pacientului

Stabilitatea implanturilor poate fi afectată în mod negativ de bolile care au apărut la pacient la ceva timp după operație, din păcate. Aici vorbim despre boli precum: diabet, boli cardiovasculare, tulburări imune, cancer etc.

Aceste boli afectează procesele metabolice din corp, dereglează mai bine spus tot procesul sănătos de funcționare și astfel ajunge să afecteze inclusiv osul maxilar și țesutul de susținere, care pot servi ca un impuls pentru dezvoltarea inflamației.

4. respectarea regulilor de igienă înainte și după operație

Ultimul dar nu cel din urmă. Pentru că este un aspect la care ținem foarte mult, iar recomandările pe care le facem de fiecare dată privind igiena orală trebuie respectate cu multă strictețe. Doar ținând cont și de aceste lucruri putem spune că s-au parcurs toți pașii de realizare cu succes a implantului. 

Placa bacteriană și resturile alimentare sunt un teren propice pentru reproducerea microbilor care pot pătrunde în zona operată și pot provoca inflamații. Iar după intervenție este necesară o igienă regulată și corectă. În absența igienei, înmulțirea microbilor poate provoca inflamația gingiilor în jurul implantului și, ulterior, a țesutului osos, care va duce la pierderea implantului. 

Cum te poți bucura de un implant dentar cât mai mult timp și fără complicații?

O igienă orală riguroasă, vizitele regulate la dentist și respectarea tuturor recomandărilor medicului sunt cheia utilizării confortabile și pe termen lung a implanturilor dentare. Este de-a dreptul o rețetă care chiar funcționează.

De asemenea, semnalarea imediată a oricăror probleme, chiar și a lucrurilor banale, precum mici sângerări sau inflamații, poate contribui semnificativ la perioada de supraviețuire a implanturilor. 

Contactează-ne pentru a programa o consultație și descoperă cum implantul dentar efectuat la clinica stomatologică Pașc Dental din Cluj îți poate transforma complet zâmbetul și calitatea vieții. Suntem aici să îți îndeplinim acest vis! 

E timpul pentru o consultaţie?