Tratament parodontoză Cluj - Parodontologie

SERVICII

Ce este parodontoza (boala parodontală)

Parodontoza nu este o boală a dintelui propriu-zis, ci este boală a ţesutului de susţinere a dintelui: gingia, ligamentul periodontal şi osul alveolar. Boala parodontală este o boală perfidă, care, nefiind dureroasă la început, trece de multe ori neobservată pentru o perioadă lungă de timp. De cele mai multe ori pacienţii devin conştienţi doar când apare o mobilitate avansată a dinţilor. Deseori medicul dentist se confruntă cu următoarea afirmaţie: “Am avut dinţi sănătoşi toată viaţa şi în câteva luni au început toţi să se mişte”. În realitate, însă, boala parodontală a evoluat pe parcursul câtorva ani, doar că ea nu a fost observată. Cu cât este diagnosticată şi tratată mai devreme, cu atât mai ridicate sunt şansele de vindecare.

Care sunt simptomele bolii parodontale (parodontozei)

Primele semne ale bolii sunt respiraţia urât mirositoare, gingia inflamată şi sângerarea gingiilor. Cauza principală sunt bacteriile din placa dentară şi tartrul. Dacă acestea nu sunt îndepărtate în mod regulat produc inflamaţia gingiilor – gingivita, exprimată prin înroşirea şi umflarea acestora. Gingivita netratată determină pe termen lung reducerea osului maxilar şi formarea de pungi parodontale adânci. Această afecţiune care afectează toate ţesuturile de susţinere ale dintelui se numeşte parodontoza. Dacă procesul nu este întrerupt, dinţii devin mobili şi cad. Pe lângă trauma pierderii dinţilor şi a funcţionalităţii acestora apare şi un disconfort estetic dat de spaţiile ce apar între dinţi, de modificările de poziţie ale dinţilor restanţi şi de retracţiile gingivale. Pacienţii suferă foarte tare şi datorită mirosului neplăcut din gură. De asemenea, este cunoscut faptul că o boală parodontală netratată poate încuraja evoluţia altor boli grave în întregul organism:

  • creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral;
  • starea generală a pacienţilor bolnavi de diabet se poate înrăutăţi;
  • implanturile, cum ar fi protezele artificiale sau valvele cardiace, se pot infecta;

Cu toate acestea, bacteriile nu pot fi considerate singurele responsabile pentru apariţia bolii parodontale. O igienă precară se asociază cu factori externi şi în combinaţie duc la apariţia bolii parodontale: fumatul, factori ereditari, boli sistemice, stres, malnutriţie şi dietă, tulburări ale sistemului imunitar.

Tratament parodontoză în Cluj cu echipamente moderne

În cadrul clinicii stomatologice Paşc Dental din Cluj Napoca, lucrăm cu cele mai moderne echipamente cu ultrasunete, care sunt mult mai blânde şi mai eficiente pentru tratamentul paradontozei.

În fazele incipiente, se efectuează o igienizare profesională prin care placa şi tartrul supra, subgingival şi interdentar sunt îndepărtate, este măsurată adâncimea pungilor parodontale şi făcută o evaluare radiografică. Valorile rezultate se notează în tabele individual pentru fiecare dinte cu scopul de a urmări evoluţia tratamentului. În ajutorul detartrajului vine surfasajul, o manoperă prin care este îndepărtat tatrul de pe suprafaţa radiculară. În cazul pungilor parodontale cu adâncime mică, tratamentul este medicamentos, prin aplicarea unor soluţii antibiotice sau antiinflamatoare la nivelul pungilor parodontale. Controlul la medicul stomatolog, în aceste cazuri, se face la intervale mai apropiate decât cel de 6 luni, pentru a asigura o monitorizare atentă.

În fazele avansate ale bolii parodontale, tratamentele menţionate anterior nu mai sunt suficiente. Se urmăreşte îmbunătăţirea implantării dentare prin imobilizarea dinţilor, precum şi intervenţii de natură chirurgicală, chiuretajul gingival şi subgingival, gingivectomii, operaţii cu lambou şi asocierea tratamentelor ortodontice şi protetice. Datorită noilor metode de regenerare a ţesuturilor este posibilă, în anumite cazuri, reconstrucţia osului pierdut cu un material de substituţie osos.

O igienă orală adecvată este esenţială, deoarece poate ţine boala parodontală existentă sub control. Aceasta presupune vizite regulate la cabinetul de medicină dentară, detartraj periodic, asociat cu un periaj dentar corect, cu folosirea aţei dentare, a periuţelor de dinţi interdentare şi a apei de gură.

Tarife parodontologie Cluj:

Parodontometrie250 lei
Drenaj abces parodontal150 lei
Detartraj subgingival cu ultrasunete şi airflow cu particule de glicină / arcadă200 lei
Chiuretaj subgingival în câmp închis / dinte80 lei
Chiuretaj subgingival în câmp deschis / dinte140 lei
Aplicare substanţe medicamentoase / dinte50 lei
Operație cu lambou (gingivoplastie)/ dinte500 lei
Elongare coronara / dinte300 lei
Gingivectomie / dinte150 lei
Șină de imobilizare a dinților parodontotici / dinte80 lei
Grefā gingivală liberă/dinte1000 lei
Lambou deplasat coronar cu grefă de țesut conjunctiv/dinte1100 lei
Lambou deplasat coronar/lateral/dinte800-1000 lei
Tunelizare cu grefă de țesut conjunctiv1200 lei

E timpul pentru o consultaţie?