Cele mai bune opțiuni pentru înlocuirea dinților lipsă: implanturi dentare, punți dentare sau proteze dentare?

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental

Până la înlocuire, dorim să discutăm puțin despre importanța de a avea toți dinții pe arcadă. 

    1. Cei care au lipsă cel puțin un dinte, pot observa că după câțiva ani, locul unde a fost dintele se micșorează, iar dinții învecinați „se deplasează” să acopere golul.

    1. Lipsa unuia sau a mai multor dinți poate afecta vizibil estetica facială. Structura feței începe să se modifice astfel: buzele devin mai subțiri/ retrase spre interior, apar riduri în jurul gurii și pe obraz, dimensiunea verticală a feței se reduce. Adică, întreaga față ajunge să fie îmbătrânită, numai din cauza lipsei dinților.

    1. Problemele de masticație au un impact mare asupra sănătății dinților rămași, cât și asupra gingiilor, capului, gâtului și mușchilor maxilari. Aceste dezechilibre în masticație se simt mai exact prin migrene, dureri musculare, sensibilitate crescută, poziționare nenaturală a dinților sau chiar pierderea altor dinți.

Probabil nu te-ai gândit ca un simplu dinte lipsă să aibă așa mare impact. Lista completă a efectelor negative pe care lipsa dinților o are, o găsești aici

Partea frumoasă și despre care vom discuta mai departe, este că există, nu doar una, ci mai multe opțiuni de înlocuire a dinților lipsă. Începând de la implanturi dentare și ajungând până la proteze, aceste opțiuni oferă niveluri diferite de durabilitate și costuri, în funcție de stilul tău de viață și de bugetul de care dispui. Vom detalia în cele ce urmează despre fiecare metodă, însă doar împreună cu medicul tău stomatolog poți decide care este opțiunea ideală pentru tine.

Înlocuirea cu implant dentar

La ora actuală, reprezinta cea mai bună soluție de înlocuire a dinților pierduți, acolo unde se poate, pentru că definește generic tot complexul implanto-protetic: implantul propriu-zis, adică rădăcina artificială care înlocuiește rădăcina naturala a dintelui; bontul protetic, adică elementul de legătură între implant și coroana artificială; coroana artificială, care înlocuiește coroana naturală a dintelui.

Ce vrem să spunem este că implantul dentar arată identic și se comportă la fel ca și dintele natural, fiind o soluție permanentă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă.

Singurul dezavantaj, sau mai degrabă impediment al tratamentului prin implant dentar este dat de costul inițial, ceva mai mare la început. Însă în timp costul se  justifică.

Înlocuire cu proteze partial detașabile

Protezele dentare în general sunt dispozitive dentare făcute din porțelan, compozit sau acrilat, proiectate pentru a se potrivi perfect și pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.

Protezele parțial detașabile sunt utilizate atunci când unul sau mai mulți dinți de pe o arcadă lipsesc, iar dinții rămași sunt încă sănătoși și stabili. 

Și acestea sunt de mai multe tipuri, incluzând proteze acrilice, proteze scheletate și mijloace speciale de menținere și stabilizare. Dacă cele acrilice sunt făcute dintr-un material acrilic și se fixează pe dinții existenți cu ajutorul unor croșete, cele scheletate sunt mai subțiri și mai ușoare și utilizează un schelet metalic pentru a se fixa pe dinții existenți.
Protezele dentare partiale detașabile sunt o opțiune populară pentru înlocuirea dinților lipsă, deoarece sunt relativ ieftine și pot fi făcute destul de repede. Dar ele pot fi mai puțin confortabile și mai puțin stabile decât alte opțiuni de înlocuire a dinților.

Înlocuire cu proteze dentare pe implanturi

Acestea sunt o opțiune de înlocuire a dinților lipsă care presupune implantarea unor șuruburi de titan în osul maxilar sau mandibular. 
Există două tipuri principale de proteze dentare susținute pe implanturi: protezele dentare fixe și protezele dentare detașabile.

Dacă protezele dentare fixe sunt fixate permanent pe implanturi, protezele dentare detașabile sunt concepute pentru a putea fi îndepărtate de către pacient pentru curățare și întreținere, dar sunt totuși fixate ferm prin intermediul implanturilor dentare.
Raportându-ne la stabilitatea și confortul oferit, clar protezele dentare susținute pe implanturi sunt mai avantajoase din aceste puncte de vedere, datorită ancorării puternice și permanente în osul maxilarului sau al mandibulei. Aceste proteze sunt, de asemenea, foarte durabile dacă sunt întreținute în mod adecvat. Cu toate acestea, coștul acestor proteze poate fi mai mare decât al altor opțiuni de înlocuire a dinților, iar procesul de montare poate fi mai lung și mai complicat.

Înlocuire cu punți dentare

Punțile dentare sunt o opțiune acceptabilă însă nu și opțiunea ideală. Realizarea unei astfel de lucrări implică sacrificarea unor dinți vecini spațiului cu dinți lipsă, deoarece puntea necesită ancorare pe dinții naturali 🙁 , cărora li se va scoate nervul și în unele cazuri necesită șlefuiți.

Puntea dentară este realizată dintr-un material solid (ceramică sau metal), și poate fi personalizată pentru a se potrivi cu culoarea și forma dinților naturali ai pacientului.

Chiar dacă puntea dentară reprezintă o opțiune populară și eficientă pentru înlocuirea unui singur dinte, poate avea și unele dezavantaje.

    • Îndepărtarea smaltului dinților pilon poate duce la slăbirea acestora și la creșterea sensibilității acestora

    • Puntea dentară nu poate preveni deteriorarea oaselor maxilare, ceea ce poate duce la probleme precum resorbția osoasă și apariția unui aspect de îmbătrânire prematură.

    • Rădăcinile dinților stâlpi care susțin și dinții intermediari vor fi suprasolicitați de forțele mecanice, iar în timp pot ceda sub efectul acestei încărcături.

Din păcate, uneori poate fi prea târziu pentru a putea opta pentru cele mai estetice, funcționale și de durată variante. Dar totuși, opțiunea de nu a face nimic complică și mai mult situația.

E timpul pentru o consultaţie?