Îți povesteam în articolul anterior despre implantul dentar, dar mai ales despre cum putem reduce sau elimina complet durerea după o astfel de intervenție. Citește mai multe despre durerea după un implant dentar.
Datorită întrebărilor primite de la voi, continuăm subiectul despre implantul dentar, însă în acest articol vom face referire și vom discuta despre situațiile în care nu recomandăm sau nu se poate face un implant dentar.
Pentru o mai bună înțelegere a lor, le-am împărțit în contraindicații și obstacole.
Contraindicații absolute
Adică situații cu care se confruntă pacientul și care fac procedura imposibil de realizat și anume:
- Tulburări psihice evidente și care pot influența comportamentul pacientului
- Tuberculoză acută
- Boli ale sangelui
- Tumori maligne în zona capului sau a gâtului
- Situații în care pacientul efectuează radioterapie sau chimioterapie
- Probleme de coagulare a sângelui
- Pacientul este dependent de droguri sau alcool
- Boli severe ale sistemului imunitar
- Alergii la titan sau anestezic
- Insuficiență renală
- Anomalii ale maxilarului care împiedică introducerea implantului
- Vârsta sub 18 ani
Obstacole în calea tratamentului cu implant dentar
Sunt de fapt contraindicații relative care includ boli și tulburări care pot fi tratate sau pot fi ținute sub control, cum ar fi: boli venerice, diabet zaharat, hepatită cronică, patologii endocrine, anemie, fumatul excesiv, infecții virale, boli ale articulației temporomandibulare care interferează cu deschiderea gurii, igienă orală deficitară, scrâșnirea necontrolată a dinților (bruxism), boli infecțioase ale cavității bucale (parodontită, stomatită, gingivită), insuficiența țesutului osos, ocluzie dezechilibrată.
Despre cele mai importante vom detalia mai multe în cele ce urmează.
- Din punctul nostru de vedere, principalul obstacol în calea tratamentului cu implant dentar este insuficiența țesutului osos. Odată cu îndepărtarea unui dinte natural, procesul alveolar devine mai subțire în timp. Ei bine, în această situație, implantul nu poate fi inserat deoarece nu va avea stabilitatea necesara. Astfel, este absolut necesară aplicarea unei grefe osoase.
- Un alt obstacol important este prezența sinuzitei. Aceasta poate complica operația, deoarece implanturile sunt situate în apropierea sinusurilor, iar bacteriile patogene se pot răspândi în țesutul maxilarului.
- Diabetul constituie și el un inconvenient în cazul tratamentului cu un implant dentar, deoarece vasele de sânge sunt deteriorate, vindecarea rănilor este complicată, iar procesul de integrare a implantului încetinește. Dar cum spuneam, diabetul nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar. Procedura se efectuează dacă pacientul este în tratament și nivelul zahărului din sânge este ținut sub control.
- Bolile glandei tiroide sunt luate în calcul atunci când se dorește realizarea unui implant dentar, deoarece dezechilibrele hormonale pot afecta structura țesutului osos. În cazul hipertiroidismului, mineralizarea este inhibată, celulele nu primesc suficienți nutrienți. În cazul hipotiroidismului, procesul de restructurare osoasă încetinește. Ambele afecțiuni afectează gradul de osteointegrare și creează un risc de respingere a implantului. Însă, la fel ca și diabetul, dacă pacientul este în tratament, operația poate fi posibilă.
- În cazul tumorilor maligne, operația se efectuează doar după ce pacientul și-a revenit. Riscul de a dezvolta complicații în cazul prezenței bolilor oncologice sunt prea mari.
- Hepatita nu este considerată o contraindicație absolută, însă poate crea complicații după implantare cum ar fi: dificultăți de oprire a sângerării sau riscul de a dezvolta un proces inflamator pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Pentru a valida posibilitatea efectuării implantului, pacientului i se oferă o listă extinsă de teste pe care trebuie să le treacă înainte de procedură.
- Implantul dentar în cazul pacienților cu HIV este posibil doar în stadiile inițiale, dacă imunitatea pacientului este încă puternică. În etapele ulterioare ale patologiei există un risc mare de infecție în timpul operației, care poate duce la complicații destul de urâte și se poate ajunge chiar la decesul pacientului.
- Poliartrita reumatoidă nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar, dar pacientul va trebui să fie supus unei serii de analize. Pe baza rezultatelor obținute, stomatologul determină dimensiunea structurilor osoase, starea țesuturilor maxilarului și concluzionează dacă se poate efectua un implant dentar sau nu.
- În cazul bolilor cardiovasculare, înainte de operație se recomandă consultul cardiologului. Spre exemplu, dacă pacientul suferă de patologii cardiovasculare, implantul dentar este contraindicat atunci când: se utilizează anestezie cu adrenalină, pacientul are un stimulator cardiac instalat sau există risc de stop cardiac.
- Și anemia poate fi un factor care împiedică realizarea unui implat dentar. Cum funcția de transport a sângelui este afectată, pot apărea complicații în timpul operației. Așa că, intervenția chirurgicală este posibilă doar dacă nivelul hemoglobinei este de cel puțin 90 g/l.
Mai sunt câteva situații care limitează sau fac imposibilă realizarea implantului dentar. Este vorba aici despre femeile însărcinate sau care alăptează, despre persoanele în vârstă sau despre cele care fumează foarte mult.
Diagnosticarea corectă
Odată ajuns în punctul în care îți dorești realizarea unui implant dentar, însă te știi cu anumite probleme de sănătate, ca tratamentul să aibă succes este foarte important ca intervenția să fie pregătită cu atenție. Ce înseamnă de fapt acest lucru?
Ei bine, implică respectarea următorilor pași și anume:
- Efectuarea unei prime întâlniri cu medicul dentist pentru anamneză, examinarea cavității bucale. Tot acum medicul te va informa despre obstacolele din calea procedurii, îți va explica metodele de tratament a bolilor diagnosticate, particularitățile instalării implanturilor și posibilele complicații.
- În urma discuțiilor avute, medicul stomatolog îți va prescrie o serie de analize.
- În multe situații, înainte de realizarea implantului se recomandă realizarea unei tomografii computerizate pentru un studiu detaliat al structurii oaselor maxilare. Totodată, CT-ul va fi necesar pentru a controla procesul de integrare, pentru a preveni complicațiile.
Este important să fii foarte sincer și deschis cu medicul stomatolog care va realiza implantul dentar. În nici un caz să nu ascunzi condițiile și afecțiunile care pot duce la apariția complicațiilor.
Din experință vă spunem că onestitatea în această situație asigură un tratament de succes și o perioadă de recuperare rapidă.