Cum să îți albești dinții acasă

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental
cum sa iti albesti dintii acasa |

Dinţii sănătoşi, albi şi strălucitori atrag ca un magnet. Cu toate acestea, chiar dacă sunt sănătoşi, dinţii pot suferi în timp modificări de culoare. Așa că, te gândești să-ți albești dinții, dar te temi că albirea lor ar putea dăuna smalțului? Sau te gândești să îți albești dinții acasă, însă nu știi dacă va funcționa?

Ce este albirea dentară?

Mai întâi de toate, e bine să știi că albirea dentară se referă la modul în care dinții se pot deschide la culoare. Și există mai multe variante de tratament:

  • pasta de dinți abrazivă – cel mai simplu mod este curățarea dinților cu pastă de dinți ușor abrazivă, prin care îndepărtezi de pe suprafața dinților placa bacteriană. Însă e bine să știi că este contraindicată utilizarea pe termen lung, iar noi nu o recomandăm.
  • detartrajul și periajul profesional – prin derartraj și periaj profesional se umărește îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene depuse. Odată înlăturată, suprafața dintelui va fi mai curată și cu un aspect mult mai alb.
  • albirea dentară convențională – căruia i se mai spune și clasica albire dentară. Aceasta se referă la aplicarea de substanțe chimice pe suprafața dintelui cu scopul de a decolora structura dintelui. Această albire dentară se poate face, fie de către pacient acasă (la recomandarea medicului stomatolog) – și aici vorbim despre albirea dinților acasă, fie de către medicul dentist în cabinetul stomatologic – și aici vorbim despre albirea dentară profesională.
  • albirea dinților prin fațetare – deși nu face parte din subiectul nostru, albirea dentară poate să însemne de multe ori și aplicarea de fațete dentare. Acest tip de albire dentară se adresează acelor pacienți care solicită o schimbare majoră, iar albirea dinților în mod convențional nu reprezintă o soluție.

Ce presupune albirea dinților acasă

Pentru că am avut foarte multe întrebări în această direcție, în cele ce urmează vom discuta mai mult despre albirea dinților acasă.

În ciuda numeroaselor mituri dezvoltate cu privire la modul în care dinții se pot albi, da, există soluții pe care le putem încerca acasă. Însă trebuie să știi că rezultatul nu va putea fi comparat cu cel obținut în urma unei albiri dentare profesionale realizate în cabinet, iar procesul va fi mult mai de durată.

De asemenea, se vor putea observa îmbunătățiri, dar depinde foarte mult și de starea dinților tăi, iar de cele mai multe ori se recomandă o vizită la medicul stomatolog pentru o igienizare profesională înainte de a începe tratamentul efectiv.

Metode și soluții de albire a dinților acasă

Iata cele mai eficiente metode prin care dintii se pot albi acasă:

Albirea dinților cu gutieră

Care este și metoda pe care noi o recomandăm deoarece este varianta cea mai apropiata de metoda albirii în cabinetul stomatologic și presupune:

  • o durată de tratament de 7-14 zile
  • cel mai probabil vei avea nevoie de igienizare profesională înainte să începi tratamentul. În general peste 80% dintre pacienți solicită sau au nevoie de curățarea dinților înainte de albirea dinților
  • aceasta implică o vizită la dentist pentru realizarea gutierelor
  • atunci când se folosește gutiera, după utilizare, aceasta se curăță și se usucă apoi
  • se aplică gelul de albire în gutieră și se folosește peste noapte. Atenție la cantitatea de gel folosită, pentru că în exces poate afecta gingia.

Produse de albire precum sunt benzile speciale

  • Benzile de albire sunt fașii subțiri, aproape invizibile de material, căptușite pe interior cu un gel de albire care eliberează peroxid de hidrogen și îmbunătățesc nuanța dentară.
  • Acestea se aplică direct pe suprafața dinților timp de maxim 30 de minute, de mai multe ori pe lună.
  • Rezultatele devin vizibile după câteva zile și pot dura până la un an.
  • Conform HealthLinkBC, albirea dinților nu este o procedură care conduce la dinți mai sănătoși, însă nu au un efect nociv asupra smaltului.
  • Cele mai cunoscute produse comercializate sub forma de banda sunt cele de la Crest ED.

Albirea dinților acasă cu pastă de dinți pentru albit

  • Mai toate brandurile de pastă de dinți vin cu diferite sortimente care promit o albire dentară. 
  • Aceste soluții nu schimbă culoarea naturală a dintelui, ele pot fi folosite mai ales pentru a îndepărta petele superficiale cauzate de pigmenți alimentari.

Trusa de albire pentru acasă

  • Conține un gel specific pe bază de peroxid de carbamidă care poate îndepărta atât petele superficiale cât și cele pronunțate, cum ar fi spre exemplu petele cauzate de cafea.
  • Există variante în care gelul vine sub forma unui creion special, iar aplicarea gelului este destul de ușoară, iar eficiența relativ bună.
  • Durata tratamentului este în general de 7 zile cu 1-2 aplicari pe zi. Unul dintre cele mai cunoscute produse este Dazzling White.

Metode naturale de albire a dințillor

Chiar dacă au la îndemână variantele mai sus prezentate, multe persoane preferă metode tradiționale de albire. Dintre acestea, cele mai des utilizate sunt:

  • Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu

Aceasta este o metodă foarte eficientă de a albi dinții acasă, deoarece curăță depunerile pigmentate de pe suprafața dinților. Iar mecanismul este simplu: prin periajul cu bicarbonat se înlătură placa bacteriană și resturile alimentare care conțin pigmenți.

  • Cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal poate fi achiziționat ușor de la farmacie și recomandăm, ca și bicarbonatul de sodiu, să fie folosit o singură dată pe săptămână. Acesta are o acțiune abrazivă asupra dinților, ajutând la îndepărtarea depunerilor de pe dinți.

  • Apa oxigenată

Foarte important înainte de utilizare  este să te asiguri că dinţii tăi nu sunt prea sensibili. Dacă totul este în regulă, folosește o dischetă de bumbac îmbibată în peroxid de hidrogen şi freacă uşor dinţii. Această tehnică de albire dentară nu este recomandată pentru utilizarea frecventă, deoarece poate afecta smalţul.

Pe lângă toate acestea, e bine să știi că sunt unele produse alimentare care te pot ajuta să ai dinți mai albi și anume, alimentele cu conținut ridicat de acizi.

Alimentele cele mai eficiente sunt lămâile sau căpșunele sau alimente tari care stimulează producția de salivă.

Era o vorba din popor cum că un măr pe zi ține doctorul departe, ei bine, menține și dinții albi și curați.

Totuși, dacă crezi că toate acestea nu sunt metode comode pentru tine și dorești să îți albești dinții mult mai repede, alternativa este albirea dentară profesională, realizată de un medic stomatolog specialist. In Cluj albirea profesională a dinților se poate realiza în cabinetul Pașc Dental. Dentiștii Pașc Dental au o experiență vastă în albirea dentară, îți răspund la toate întrebările și te consiliază cu privire la acest proces, pentru ca rezultatul final să fie un zâmbet impecabil. Procesul de albire profesională durează aproximativ 1 oră.  

La ora actuală, aproape oricine poate obține o dantură impecabilă, gata să fie admirată chiar și de cele mai pretențioase priviri. 🙂

E timpul pentru o consultaţie?