Zâmbetul, pe lista de dorințe pentru noul an?

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental

Se apropie aceea perioadă a anului în care planurile actuale se amestecă cu dorințele pentru anul care va veni. 

Unii dintre noi nu și-au formulat cu exactitate dorințele, iar alții știu sigur ce își doresc pentru următorul an, cum ar fi: să facă mai mult sport, să mănânce mai sănătos, să fie mai fericiți, să călătorească mai mult. 

Dar ce părere ai, dacă ai pune pe lista de dorințe, aceea de a zâmbi larg, cu toți dinții?

Poate îți sună tare ciudat la prima citire, dar te invităm să ne urmărești până la capăt. Cu siguranță vei înțelege la ce ne referim și ce vrem să spunem prin această afirmație. 

Rezoluțiile tale pentru 2024 sunt ca o destinație la care vrei să ajungi. Acțiunile pe care tu le faci zilnic constant și consecvent te duc pe drumul spre destinație. 

Așa că, uite, spre exemplu, dacă printre obiectivele pe care ți le dorești în noul an ar fi să ai mai multa încredere în tine, să fii mai sănătos sau să îți găsești un partener/parteneră, poți începe prin a zâmbi mai mult. Pentru că nu știi cine se poate îndrăgosti de zâmbetul tău, pentru că atunci când zâmbești îi dai organismului numai emoții bune pentru o bună funcționare, pentru că atunci când zâmbești te simți mai bine și atragi oameni frumoși în viața ta, care te apreciază și care te fac să te simți bine și care îți dau încredere, nu-i așa?

Nu suntem noi aici să despicăm firul în patru și să abordăm subiecte care nu țin de domeniul nostru, ce vrem să spunem de fapt este că un aspect le poate influența pe altele. Sănătatea ta depinde și de sănătatea dinților tăi, precum și atunci când zâmbești larg o faci dacă ești mulțumit de dantura ta, iar un zâmbet larg poate fi exact ce ai nevoie într-un anume moment.

Dinții, mai importanți decât ai fi crezut

Haideți să ne oprim din toată cele discutate mai sus asupra unui aspect: dinții. Aici ne pricepem cel mai bine și știm ce trebuie să faci ca ei să fie cât mai sănătoși și frumoși. Ca tu să poți zâmbi larg, cu toți dinții. Cu toți cei 32 de dinți vrem să spunem mai exact.

Pentru că, pe lângă sănătatea lor, noi ținem foarte mult ca pacienții să aibă toți cei 32 dinți, deoarece în stomatologie fiecare dinte are un rol bine delimitat. 

Înainte de a discuta despre câți dinți avem în gură, este important să știm că dinții, fie că vorbim de cei permanenți sau de dinții temporali, adică cei de lapte, sunt extrem de importanți pentru sănătate. Excepție sunt molarii de minte.

Un om are 32 de dinți atunci când ajunge la maturitate și 20 de dinți în perioada dentiției de lapte. Numărul dinților variază în funcție de prezența sau absența măselelor de minte.

De asemenea, fiecare dintre noi are două seturi de dinți în decursul vieții: dinții de lapte care sunt primii dinți și dinții permanenți, care sunt mai mari și mai puternici.

Din dinții definitivi avem câte 16 pe fiecare arcadă, 16 sus și 16 jos, respectiv:

  • 8 frontali
  • 4 canini
  • 8 premolari situați între canini și molari
  • 12 molari, din care 4 masele de minte

Pierderea unui singur dinte cauzează un dezechilibru în dantură, întrucât fiecare dintre aceștia este folosit în masticație și are rolul lui. 

Premolarii și molari au rolul de a mesteca alimentele, care au o rădăcină foarte puternica și bine înfiptă în os. Iar grupul de dinți frontali, adică incisivii și caninii, au rolul de a mușca și ajută la sfâșierea hranei. Mai exact:

1.Incisivii au o formă tăioasă şi sunt folosiţi la muscarea alimentelor.
2.Caninii au o formă conică, fiind folosiţi la sfâşiatul alimentelor.
3.Premolarii urmează imediat după canini si au rolul de a stăpunge, sfărâma şi mesteca alimentele. 
4.Molarii sunt cei mai mari dinţi din cavitatea orala şi servesc la zdrobirea şi mestecarea alimentelor. 

Atunci când un dinte dispare, apar următoarele probleme:

  • deficiențe în sănătatea generală
  • deficiențe în sănătatea dentară
  • un zâmbet mai puțin estetic

Așa că, importanța controalelor medicale realizate de către un stomatolog sunt un must, doar așa poți evita apariția problemelor dentare grave. Chiar și o durere aparent nesemnificativă trebuie luată în considerare și tratată de la primele semne.

Care sunt rolurile generale, cât și a fiecărui dinte în parte

Hai să intrăm și mai mult în povestea dinților noștri, a fiecăruia în parte. Și iată care sunt rolurile esențiale pe care le au ei:

1.Rol estetic. Pentru că ei definesc personalitatea. Aceștia ne ajută să ne exprimăm sentimentele, având un rol esențial în expresiile faciale.

2.Rol fonetic. Simplu, pronunția consoanelor este asigurată de incisivii superiori, iar în lipsa lor, pronunția este afectată.

3.Rol masticator. Și toți, chiar toți dinții sunt parte componentă a aparatului digestiv, pentru că masticația este prima etapă a procesului de digestie. Mai mult, pe lângă faptul că ne ajută în procesul de masticație, dinții ușurează digestia în colaborare cu saliva.

Cu siguranță ai sesizat că fiecare categorie de dinți are o formă diferită, aspect care nu este întâmplator. Iar dacă vorbim despre momentul în care apar și rădăcina lor, este bine să știi că:

Incisivii: sunt dinţii frontali cu o singură rădăcină, iar incisivii de lapte apar primii, aproximativ la 6 luni, și cad tot primii, între 6 și 8 ani. 

Caninii:  au o singură rădăcină şi sunt cei mai lungi şi stabili dinţi din cavitatea bucală. Ei sunt ideal de folosit ca stâlp mezial în realizarea punților dentare.

Premolarii: ei își fac apariția în jurul vârstei de 10 ani și au o dimensiune mai mare decât cea a caninilor și a incisivilor. Pe arcada superioara, primii premolari au două rădăcini, iar premolarii doi au o singură rădăcină. Pe arcada inferioară, toţi premolarii au o singură rădăcină.

Molarii: pe arcada superioară molarii au câte trei rădăcini distincte, iar pe arcada inferioară molarii au câte două rădăcini, fiind totodată și cei mai mari și puternici dinți. Molarii cuprind și măselele de minte, care apar între 17 și 25 de ani.

Așa se explică de ce este important să avem toți dinții:

1.Lipsa unora transferă responsabilitățile în procesul de masticație dinților învecinați dinților lipsă, care în timp se deteriorează, suferă modificări și putem ajunge chiar în situația în care să îi pierdem.

2.Lipsa unui dinte duce de asemenea și la migrarea dintelui antagonist, la înclinarea dinților alăturați, la formarea cariilor interdentare și a pungilor parodontale, la o ocluzie cu puncte de contact necorespunzătoare.

3.De asemenea, contactele dento-dentare nu mai sunt echilibrate, o parte dintre dinți sunt utilizați mai puțin și astfel alți dinți sunt suprasolicitați. Dacă masticația este ineficientă, în timp apar modificări și la nivelul articulației temporo-mandibulare manifestate prin durere când au loc mișcările de deschidere și închidere ale gurii. Pot apărea chiar sunete ciudate, cracmente sau crepitații.

 

Lăsând la o parte discuția privind câți dinți are omul și care ce responsabilitate are, ne putem bucura de ei doar dacă avem grijă de dantura noastră cum se cuvine. Este important să respectăm programările regulate la dentist, întrucât medicul stomatolog să poată identifica, din timp, orice infecție sau problemă dentară.

Dorința de a avea toți dinții, sănătoși și frumoși, așa cum ne dorim sănătate, trebuie să fie an de an în grija noastră. Iar atunci când te știi cu probleme dentare, tratarea lor și revenirea la zâmbetul frumos, cu dinți sănătoși, noi spunem că nu ar trebui să lipsească din lista cu planuri pentru 2024.

E timpul pentru o consultaţie?