Cât durează un implant dentar în Cluj

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental
ce mancam dupa un implant dentar

Implantul: cea mai bună soluție de înlocuire a dinților

Îți spunem sincer, implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a dinților lipsă, iar partea bună este că acest tratament poate fi realizat indiferent de vârsta pacientului sau de structura osoasă.

Totuși, în cazul în care osul nu permite inserarea implantului, se poate recurge în cele mai multe situații la o procedură de adiție osoasă.

Cum am specificat și într-un articol anterior, implantul dentar este o rădăcină artificială, plasată în locul unui dinte lipsă, în osul mandibular sau maxilar, care se integrează perfect în structura osoasă. Din dorința pacienților de a avea o dantură fixă, apropiindu-se foarte mult de o dantură naturală, categoric implantul dentar rapid in Cluj este cea mai bună alegere. Și dacă ar fi să comparăm cu punțile clasice sau cu protezele convenționale, durata de viață a implantului dentar este mult mai mare, dar acest lucru nu este singurul beneficiu. Pe lângă un zâmbet frumos și sănătos, implantul oferă posibilitatea de a mânca orice, fără teamă 😊.

Cât durează un implant dentar

Intervenția presupune introducerea în os a implantului dentar, urmând ca medicul nostru protetician să ataseze pe acesta o coroană dentară. Durata este evident dată de complexitatea cazului și de numărul de implanturi necesare. Pentru un singur implant, la noi în cabinet intervenția poate dura circa  30 minute. Pentru o restaurare totala a arcadei, vorbim de mai mult timp și anume de 3 ore.

În general, după inserarea implantului dentar pacientul trebuie să aștepte o perioadă de 3-4 luni până implantul se integrează perfect în os, pentru a putea beneficia de restaurarea protetică cu coroană dentară.

Este bine să știi că la cabinetul nostru din Cluj, în cazul în care oprezi pentru o coroană fixă, îți oferim posibilitatea de a avea dinții în aceeși zi cu implantul. Totuși, și în acest caz, realizarea acestui lucru diferă de la caz la caz. Dacă ești interesat de acest aspect, te așteptăm oricând la cabinetul nostru din Cluj ca să îți oferim mai multe detalii și să stabilim dacă în cazul tău putem realiza această intervenție.

Cum decurge un implant dentar: principalele etape

  1. Consultația

Mai întai de toate, pentru a începe acest proces într-un mod corect, la Pașc Dental efectuăm un consult de specialitate. Tot în această etapă vom răspunde la întrebările „cât costă” și „cât durează” și ulterior vom realizeaza planul de tratament.

Este înțelept și prudent să fim precauți înainte de operație, așa că în foarte multe situații, în funcție de situația medicală pe care o are pacientul, solicităm realizarea unui pachet de analize, a unui CBCT (computer tomograf) și, uneori, a unor analize de sânge.

  1. Plasarea implantului în os

Odată ce s-a ajuns la un numitor comun între noi și pacient privind toate detaliile operațiunii, vom efectua o anestezie. Astfel, în timpul intervenției nu se va simți absolut nimic.

De asemenea, în această etapă vom pregăti gingia și grefa de os. Apoi este creat canalul necesar pentru inserarea implantului, folosindu-se mai multe freze, de la diametrul mai mic la cel mai mare. Odată ce am creat canalul în os, vom trece la inserarea implantului cu ajutorul fiziodispenserului, aparat care induce o forță constantă și controlată asupra corpului implantului pentru a nu risca schimbarea poziției implantului sau perforarea țesuturilor adiacente. La final gingia este suturată, adică cusută, ca să se vindece peste locul unde a fost inserat implantul. 

Cum spuneam, dacă nu este suficient os, se apelează la o grefă de os.
Astfel, în funcție de situație și de calitatea implantului dentar, acesta va fi lasat sub gingie să se ostrointegreze câteva luni sau va fi încărcat imediat cu o coroană.

Pornind de la acest aspect putem spune că la noi în cabinet poți opta pentru următoarele tipuri de implant:

  • Implantare imediată – inserăm implantul imediat după extracția dintelui.
  • Implantare amânată – realizăm extracția, iar implantul vine inserat după câteva luni, când s-a vindecat gingia.
  • Încărcare imediată – inserăm implantul dentar, iar la acesta atașăm imediat coroana dentară care nu atinge dinții antagoniști (opusi).
  • Încărcare si funcție imediată – inserăm implantul dentar iar la acesta atașăm imediat coroana dentară care este în contact cu dinții antagoniști.

În cazul unui implant care va fi încărcat imediat, e bine să știi că la acesta se va atașa bontul protetic. Iar în cazul în care implantul a fi încărcat ulterior, acesta va fi acoperit cu șurub de vindecare, cu rol de proteție.

În această etapă este crucială pentru reușita tratamentului ca implantul să fie stabil în os. Această stabilitate imediată se numește stabilitate primară și este de natură pur mecanică. După câteva luni, pe suprafața de titan a implantului crește os, înglobându-l în totalitate. Astfel, stabilitatea mecanică se transformă în stabilitate biologica (osteointegrare).

  1. Controlul postoperator

Următoarea etapă post-procedură pe care o realizăm este scoaterea firelor de sutură. După aproximativ 10 zile de la intervenţie, firele care au ajutat la vindecarea gingiei sunt îndepărtate. Implantul de titan nu va fi aşadar vizibil timp de aproximativ 4-6  luni, interval necesar pentru integrarea lui în os şi vindecare.

  1. Bontul dentar: element de legătură

În această etapă vom monta bontului protetic – adică elemetul de legătură între implat si coroană, care nu este altceva decât un “şurub” care susține coroana din ceramică.

E bine să știi că bontul îl vom comanda în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Mai exact, după ce vom lua amprenta cu un dispozitiv de transfer și după ce vom turnat modelul de studiu în laborator, iar tehnicianul poate măsura înălțimea gingivală.

  1. Montarea coroanei dentare

În acesta etapă, coroana din ceramica va fi definitiv montată peste implant, fie prin cimentare, fie prin inșurubare. Să știi că în anumite cazuri favorabile pacientului, decidem în primă fază ca acesta să opteze pentru o coroană provizorie imediat dupa implant.

  1. Controalele periodice

Dacă totul a decurs perfect până aici, să știi că succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fără o igienă orală impecabilă realizată zilnic și completată periodic prin vizite la stomatolog.

În concluzie, dacă ne întrebi ce să faci în cazul în care ai un dinte lipsă, să știi că noi la Pașc Dental ți-am spune categoric să nu mai amâni nici măcar o zi acest proces. Ai toate motivele să începi chiar de mâine, pentru că procedura este economică (pe termen lung), sigură, nedureroasă și cu rezultate funcționale și estetice.

E timpul pentru o consultaţie?