Protetica dentară - Servicii stomatologice Cluj-Napoca

Protetica dentară

Orice pierdere a unui dinte poate avea ca rezultat bascularea, înclinarea sau migrarea dinţilor vecini sau antagonişti. Acest lucru va duce la apariţia unor spaţii în care va stagna mâncarea. Dintele de pe arcada opusă începe un proces de ieşire din osul maxilar în încercarea de a-şi găsi antagonistul. Dinţii de lângă dintele pierdut suferă şi ei modificări. Tendinţa acestora este de a se înclina spre spaţiul existent. Această înclinare duce la expunerea rădăcinii, acumularea de tartru, apariţia cariilor şi formarea de pungi parodontale. Pierderea mai multor dinţi poate avea ca rezultat incapacitatea de a mesteca şi a vorbi corect. De asemenea, pierderea unui dinte sau a mai multora determină prăbuşirea ocluziei (muşcăturii) ceea ce poate determina stress în articulaţii, disfuncţii ale muşchilor faciali, asimetrii, precum şi o reducerea a dimensiunii feţei. Acest fapt determină un aspect îmbătrânit şi o accentuare a liniilor fizionomiei.

Rolul tratamentelor protetice

Cu ajutorul tratamentelor protetice se realizează refacerea dinţilor nefuncţionali şi înlocuirea celor deja pierduţi. Rolul lucrărilor protetice este identic cu cel al dinţilor naturali, adică trebuie să asigure o masticaţie funcţională şi un aspect plăcut pe termen lung.

Tipuri de tratamente protetice

Clinica stomatologică Paşc Dental realizează, în colaborare cu laboratoare de tehnică dentară care satisfac nivelul nostru de exigenţă, o gamă variată de lucrări protetice fixe şi mobilizabile conform standardelor europene, cu materiale de cea mai bună calitate:

 • Lucrări protetice (coroane, punţi) metaloceramice;
 • Lucrări protetice integral ceramice – zirconiu;
 • Coroane integral ceramice Emax;
 • Faţete ceramice;
 • Lucrări protetice pe implante;
 • Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale;
 • Proteze mobile parţiale sau totale.

Despre faţetele dentare ceramice 

Faţetele dentare sunt foiţe foarte subţiri de ceramică produse în laborator, lipite cu adeziv de suprafaţa frontală a dinţilor. Prin intermediul faţetelor dentare ceramice redăm aspectul estetic frumos al dinţilor frontali, într-un mod delicat şi minim invaziv.

Marele avantaj al faţetelor dentare ceramice este că, datorită grosimii foarte reduse pe care o au, necesită şlefuirea unei cantităţi foarte mici de smalţ.

Deoarece sunt o metodă de restaurare estetică eficientă, faţetele dentare ceramice sunt, cel mai adesea, recomandate pentru a corecta:

 • situaţiile în care forma şi dimensiunea  anumitor dinţi sunt inestetice, inegale – spre exemplu, cazurile de dinţi tociţi sau prea scurţi sau spaţii interdentare (strungăreaţă);
 • înghesuiri dentare minore;
 • discromii (modificări de culoare) reduse şi medii datorate tratamentelor endodontice, medicamentelor (tetraciclina) sau fluorozei;
 • cazuri de traumatisme dentare ce implica dinţi fisuraţi sau fracturaţi;
 • leziuni carioase însoţite de pierderi moderate de substanţă dentară;
 • dinţi cu textură de suprafaţă neomogenă – dinţi cu eroziunea smalţului, hipoplazii de smalţ, amelogeneză imperfectă.

Despre coroanele dentare ceramice

Coroanele dentare ceramice cu sau fără metal reprezintă un tip de restaurare protetică folosită atunci când dintele este foarte distrus sau nuanţa sa de culoare este foarte alterată şi este imposibilă aplicarea faţetelor dentare ceramice.

Prin intermediul materialelor dentare precum ceramica integrală şi zirconiul, medicul specialist în protetică dentară obţine un rezultat estetic excelent şi o fidelitate maximă.

Coroanele integral ceramice se realizează printr-o varietate de materiale şi tehnici, în funcţie de cerinţele particulare ale cazului – prin presare, ardere sau frezare computerizată.

În ultimii ani, zirconiul a devenit rapid materialul cel mai folosit în stomatologia estetică, fiind ideal pentru coroanele realizate la dinţii frontali, deoarece asigură o biocompatibilitate ridicată cu ţesuturile din cavitatea orală, nu determină reacţii gingivale (gingia înnegrită în jurul coroanei) sau alergii. Înlocuind suportul metalic, zirconiul are o transluciditate similară cu cea a dinţilor naturali, oferind, astfel, calităţi estetice superioare. În plus, rezistenţa mecanică superioară a zirconiului duce la o mai mare durabilitate a coroanei, astfel că poate să suporte uzura zilnică fără a se fractura.

Alegerea unui anumit tip de coroană dentară trebuie să ia în considerare rezistenţa, aspectul estetic, abrazivitatea materialului şi depinde de gradul de pregătire al medicului şi al tehnicianului dentar.

Căutaţi un medic bun în protetică dentară?

Dr. Chiş Daniela este medic stomatolog cu experienţă în protetică dentară şi  competenţă în radiologie. În plus, Dr. Chiş Daniela este şi Manager Medical în cadrul clinicii stomatologice Paşc Dental Cluj-Napoca, unde oferă pacienţilor tratamente stomatologice şi de reabilitare protetică.
În cazul în care aveţi nevoie de un medic cu experienţă în protetică dentară, vă invităm să faceţi o programare la clinica stomatologică Paşc Dental, utilizând formularul de contact sau apelând numărul de telefon 0753 655 228.

Tarife protetică dentară:

Ablație lucrare / dinte 50 lei
Coroană acrilică provizorie80 lei
Coroană PMMA CAD-CAM (provizorie de lungă durată)200 lei
Coroană PMMA CAD-CAM pe implant300 lei
Coroană compozit300 lei
Coroană metalo-ceramică pe dinteDe la 550 lei
Coroană metalo-ceramică pe implantDe la 1450 lei
Coroană zirconiu-ceramică (CAD-CAM) 1300 lei
Coroana zirconiu-ceramică pe implantDe la 1950 lei
Coroană integral ceramică Emax1300 lei
Coroană integral ceramică Emax pe implantDe la 1950 lei
Coroana integral zirconiu monolitic 1200 lei
Fațetă Emax 1400 lei
Fațetă din compozit (în cabinet)300 lei
Fațetă din compozit (în laborator) 400 lei
Mock-up direct dinte50 lei
Mock-up şi wax-up dinte100 lei
Bont individual zirconiu pe implant800 lei
Cimentare adezivă coroană / dinte60 lei
Cimentare glassionomer / dinte40 lei
Cimentare provizorie coroană provizorie30 lei
Proteză acrilică cu dinți de acrilat1100 lei
Proteza acriliza cu dinți de compozit1400 lei
Proteză Kemeny (unidentară)350 lei
Proteză scheletată (cu diferite sisteme speciale) / arcadă - partea mobilă - prețul se stabileşte în funcţie de elementele specialeDe la 2600 lei
Structură de rezistență metalică pt. proteza
acrilică
200 lei
Reparație protezăDe la 200 lei
Rebazare proteză250 lei
Schimbare tefloane proteză scheletată /bucată100 lei
Inlay/Onlay compozit350 lei
Inlay/Onlay ceramic 800 lei
Gutiera bruxism250 lei
Gutiera albire/arcadă100 lei
Reconstituire corono-radiculară turnată180 lei
Reconstrucție bont cu pivot fibră sticlă200 lei

E timpul pentru o consultaţie?

Aveți o întrebare?