Tratamentele dentare in timpul sarcinii

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental
Foarte multe femei însărcinate sunt îngrijorate de impactul pe care îl pot avea tratamentele dentare asupra bebelușului. În clinica noastră din Cluj Napoca se prezintă multe paciente cu dileme similare în această perioadă specială din viața lor. Este important ca viitoarea mămică să știe că există câteva tipuri de tratamente dentare care pot fi efectuate în siguranță în fiecare trimestru de sarcină. În acest articol vom explica în detaliu:
 • Tipuri de tratamente stomatologice permise pe perioada sarcinii
 • Cum te poți proteja de riscurile asociate anumitor proceduri 
 • Ce să faci în caz de urgență stomatologică dacă ești însărcinată
 

Tipuri de tratamente dentare care pot fi efectuate în siguranță în fiecare trimestru

 

Primul trimestru de sarcină:

Cea mai importantă și rapidă diviziune celulară și organogeneza activă (formarea organelor fătului ) au loc între a 2-a și a 8-a săptămână de postconcepție. Aceasta este perioada în care se produc aproximativ 70% dintre avorturile spontane. Este importantă menținerea unei igiene orale stricte, limitarea tratamentelor dentare și evitarea radiografiilor. Se pot efectua următoarele proceduri:
 • Detartraj și periaj profesional: Eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului este importantă pentru a preveni gingivita și bolile parodontale. Procedura ajută și la reducerea riscului apariției cariilor, datorate modificărilor hormonale și poftelor alimentare. Curățarea profesională ajută inclusiv la remineralizarea smalțului. 
 • Plombe (obturații dentare): Reparațiile cariilor existente scad semnificativ riscul apariției infecțiilor care pot afecta dinții, gingiile și osul alveolar. Plombele se pot realiza cu materiale recomandate femeilor însărcinate.
 • Radiografii dentare: Se recomandă evitarea radiografiilor, însă dacă este absolut necesar realizarea unei radiografii, se poate opta pentru radiografia dentară cu senzor digital, cu condiția de a fi luate toate măsurile de precauție pentru a minimiza expunerea la radiații.
 

Al doilea trimestru de sarcină:

Organogeneza este finalizată și, prin urmare, riscul pentru afectarea fătului este scăzut. Pe lângă procedurile care se pot realiza în primul trimestru de sarcină, din al doilea trimestru pot fi efectuate și proceduri dento-alveolare mai complexe:
 • extracții dentare, endodonții (tratamente de canal) și albirea dentară (bineînțeles, cu produse specifice, recomandate femeilor însărcinate).
 

Al treilea trimestru de sarcină:

Deși nu există riscuri pentru făt în acest trimestru, femeile însărcinate pot experimenta un nivel crescut de disconfort. Se recomandă vizite scurte la medicul stomatolog în această perioadă și o poziționare adecvată a scaunului în timpul procedurilor, pentru a preveni hipotensiunea în decubit dorsal.  Tratamentele stomatologice de rutină pot fi efectuate în siguranță în prima parte a celui de-al treilea trimestru. Însă, de la mijlocul celui de-al treilea trimestru se recomandă evitarea tratamentelor dentare de rutină. În această perioadă, orice stres suferit de mamă poate duce la o naștere prematură. Așadar în ultimul trimestru de sarcină este bine ca viitoarele mămici să fie cât mai prudente. Anumite tratamente dentare ar trebui amânate până după naștere, din motive de confort și risc crescut de sângerare.  

Anestezia dentară în sarcină 

Cele mai folosite substanțe în procedura de anestezie dentară sunt lidocaina și articaina (ubistesin).  Lidocaina si articaina este considerată in general o substanță sigură pentru utilizare pe parcursul sarcinii, încadrată în clasa de toxicitate B. Articaina este încadrată în clasa C. Totuși anumite tipuri de lidocaină folosite în tratamente pot conține și ingrediente suplimentare cum ar fi salicilatul de colină. Salicilații fac parte din clasa aspirinei și, în general, nu sunt recomandați în timpul sarcinii. Verificați întotdeauna ingredientele și cereți sfatul medicului sau farmacistului. Nu se recomandă administrarea lidocainei și articainei în primul trimestru de sarcină, perioadă în care are loc formarea organelor fătului. De asemena, a fost raportat un număr scăzut de cazuri de hipotensiune de sarcină în urma administrării.
Substanță  Clasa de risc (FDA)
Lidocaina  B
Novocaina B
Articaina C
Mepivacaina C
Prilocaina B
Bupivacaina C
Este important de reținut că:
 • Atunci când se utilizează anestezice locale la femeile însărcinate, cantitatea de substanță administrată de către medicul dentist trebuie să fie cât mai mică și aleasă cu atenție, ținând cont de clasa de risc și perioada de sarcină. 
 

Administrarea antibioticelor în tratamentele stomatologice 

În anumite situații, medicul stomatolog poate recomanda administrarea de antibiotice atunci când o infecție dentară severă sau un abces dentar nu pot fi controlate doar prin intervențiile stomatologice locale.  În timpul primului trimestru de sarcină se recomandă evitarea administrării de antibiotice. Din al doilea trimestru de sarcină, dacă medicul stomatolog consideră că este absolut necesar, se pot administra antibiotice precum penicilina, amoxicilina, ampicilina, clindamicina, cefalosporine, macrolide. Nu înainte de a cere și sfatul medicului ginecolog. Antibioticele de evitat pe perioada sarcinii sunt streptomicina, kanamicina, gentamicina, doxicilina și minocilina. Acestea pot afecta dezvoltarea fătului, dar și ficatul mamei, dezvoltarea oaselor și smalțul dinților copilului.   

Măsuri de precauție pentru femeile însărcinate la efectuarea tratamentelor dentare

 • Asigură-te că ai oferit toate informațiile necesare medicului stomatolog despre starea sarcinii, stadiul sarcinii și alte probleme medicale preexistente, inclusiv alergii
 • Prezintă medicului stomatolog lista completă de medicamente și suplimente pe care le iei. Anumite medicamente și suplimente pot interacționa cu anestezia locală
 • Informează medicul stomatolog despre orice disconfort apărut pe parcursul procedurilor cum ar fi durere, greață sau amețeli
 • Relaxează-te și practica tehnici de respirație pentru calmare. Stresul poate accentua disconfortul
 • După finalizarea procedurilor respectă cu strictețe recomandările medicului dentist cu privire la igiena orală și administrarea eventualelor medicamente
 •  

În caz de urgență stomatologică în timpul sarcinii

În cazul în care întâmpini simptome precum durere severă, umflare, sângerare sau dificultăți de respirație după o intervenție stomatologică, evaluează severitatea situației și sună imediat la 112 sau mergi la cel mai apropiat spital cu o secție de stomatologie.  Pentru situațiile non-urgente, contactează medicul stomatolog, explică simptomele și solicită o programare în regim de urgență.  Nu ignora o urgență stomatologică dacă ești însărcinată. O problemă minoră se poate agrava rapid și poate pune în pericol atât mama, cât și fătul.  Dacă ești în căutarea unor medici stomatologi care să îți ofere tratamente sigure și eficiente pe perioada sarcinii, programează-te la o consultație la clinica Pașc Dental din Cluj Napoca. Echipa noastră de medici stomatologi te va ghida cu grijă prin această perioadă specială pentru ca tu și bebelușul tău să fiți bine pe parcursul tratamentelor dentare.   

E timpul pentru o consultaţie?