Totul despre parodontoză.

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental
Ați auzit de multe ori cât de gravă este parodontoza pentru dinții, însă niciodată nu ați înțeles pe deplin această afecțiune și implicațiile sale?În acest articol ne-am propus să venim cu cât mai multe informații care să vă fie de folos și începem…cu începutul. 🙂

Ce este parodontoza?

Să știți că parodontoza se numără printre cele mai grave boli ale danturii, care în timp, lăsată netratată, poate duce inclusiv la pierderea dinților.Mai exact, este o deteriorare a parodonțiului, adică a structurii osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții.

Cauzele parodontozei

Când vorbim despre parodontoză, gândul nostru este la bacteriile din cavitatea orală, cât și la placa bacteriană care se depune.Dacă nu este îndepărată zilnic, placa bacteriană se întărește și se depune sub gingie, iar mai apoi se transformă în tartru.Cum vă spuneam în articolele anterioare, placa dentară este o peliculă subțire care se formează în mod constant la baza dinților și este alcătuită din resturi alimentare, salivă și microorganisme. Inițial are o consistență moale. În timp, în placă se acumulează substanțe anorganice, în principal săruri de calciu conținute în salivă. Astfel placa bacteriană se întărește și se transformă într-un depozit dur – tartru. Odată instalat, acesta nu poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj, ci doar prin detartraj, realizat de către un medic stomatolog.Important este să aveți o igienă orală corespunzătoare:
 • periați dinții de minimum două ori pe zi
 • folosiți apa de gură și ața dentară de asemenea
 • folosiți o periuță de dinți moale și înlocuiți periuța dupa cel mult trei luni de folosire
 • puteți opta pentru periuța de dinți electrică, care poate fi mai eficientă la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului
 • consultați stomatologul regulat pentru a vă evalua sănătatea dinților
De asemenea, pe lângă o igienă deficitară, următorii factori mai pot influența apariția parodontozei:
 • fumatul
 • alimentația
 • unele dereglări hormonale sau afecțiuni psihologice
 • factorii genetici – țineți cont că este necesară o atenție sporită în cazul copiilor, dacă unul dintre părinți a suferit de parodontoză
 • dinții lipsă care determină modificări de poziție ale dinților existenți
 

Simptomele și evoluția parodontozei

Debutul parodontozei nu este unul sesizabil, iar primele semne sunt adesea ignorate. În timp, după instalarea plăcii bacteriene și chiar a tartrului, simptomele parodontozei își fac simțită prezența:
  1. Retragerea gingiilor
  2. Respirația urât mirositoare
  3. Sângerarea gingiilor
  4. Mobilitatea dinților
  5. Dureri la mestecarea alimentelor
  6. Senzație de disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde
  7. Apariția unor infecții sau a pungilor parodontale
Toate simptomele mai sus amintite pot să apară pe parcursul bolii și se resimt pe parcurs ce aceasta evoluează.Iată care sunt stadiile parodontozei și ce implicații are asupra dinților:În prima etapă a parodontozei, cunoscută drept gingivită, boala poate fi eliminată complet. Spre deosebire de celelalte stadii, efectele gingivitei sunt reversibile. În acest stadiu, gingivita reprezintă inflamarea gingiei însoțită de dureri și sângerări la periaj.În cazul celorlalte două stadii ale bolii – parodontita superficială sau cea profundă – care sunt ireversibile, tratamentul este unul complex și ajută la stoparea evoluției bolii. Parodonțiul este sever afectat și apar simptome mult mai grave, precum mobilitatea dinților și infecțiile gingivale.Indiferent că este sau nu vorba de parodontoză, recomandare noastră este să vă prezentați la medicul stomatolog încă de la primele semne la care observați că este ceva în neregulă cu dinții sau gingiile dumneavoastră.

Tratamentul – ales în funcție de stadiul parodontozei

Cazurile de gingivită sunt mai simple și necesită, în primul rând, eliminarea factorilor care au adus la apariția bolii: placa bacteriană și tartrul, care, la #PașcDental le eliminăm printr-un periaj profesional, cât și detartraj. Recomandăm și folosirea unor produse cu substanțe antibiotice și antibacteriene, care să curețe în profunzime cavitatea orală.Dacă parodontoza se află într-un stadiu avansat, este nevoie de un tratament de durată și poate implica mai mulți pași, urmărindu-se tratarea infecției bacteriene. Recomandăm tratamentul medicamentos ce include antibiotice și se poate recurge incusiv la metode chirurgicale, care presupun incizarea gingiilor, având astfel acces la rădăcina dintelui și se poate curăța toată zona afectată.Tot în cazul avansat al parodontozei, boala poate distruge părți importante din țesutul gingival și osos și poate afecta structura dinților. În astfel de situații, se poate propune un tratament chirurgical complex, precum grefele de țesut sau de os. După regenerarea țesuturilor și noi evaluări ale stării de sănătate, anumiți dinți se pot pierde, iar în acest caz se poate lua în calcul implantul dentar.Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 20% dintre cei cu vârsta între 35-44 de ani suferă de parodontoză severa, dezvoltată în special din lipsa unei igiene corespunzătoare și lipsa unui tratament corect realizat la timpul potrivit.Vă așteaptăm pentru o evaluare completă, în care veți afla care este diagnosticul potrivit și în ce constă tratamentul personalizat al afecțiunilor dumneavoastre parodontale.

E timpul pentru o consultaţie?

Aveți o întrebare?