Aparat dentar Cluj

Cu un aparat dentar potrivit  zâmbetul dvs. devine așa cum ați visat. Vă doriți dinți drepți, sănătoși și un zâmbet de invidiat? La Pașc Dental în Cluj medicul specialist ortodont vă este alături în procesul de decizie ca să alegeți aparatul dentar care vi se potrivește.

SERVICII

Ortodonție Cluj în clinica dentară Pașc Dental

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare, altfel spus îndreptarea şi corectarea poziţiei dinţilor, reglarea ocluziei (muşcăturii) şi a rapoartelor dintre cele două maxilare. Aceasta a cunoscut o mare dezvoltare în ultimii ani, ducând astfel la corectarea fără durere a anomaliilor dento-maxilare şi reducând la minimum disconfortul estetic şi fonetic. Lăsate netratate, problemele ortodontice se agravează. Tratamentul făcut de un medic specialist ortodont este deseori mai puţin costisitor şi mai scurt decât tratamentul problemelor mai grave, care se pot dezvolta în anii următori. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor pe arcadă. De asemenea, se pot utiliza avantajele tratamentului cu aparate ortodontice la pacienţii care vor beneficia de tratament protetic, în vederea redistribuirii spaţiului existent pe arcade. 

Ortodonţia modernă nu mai e „doar pentru copii”. Tratamentul ortodontic poate fi efectuat cu succes la orice vârstă, în ultimii ani înregistrându-se în Cluj o creştere a numărului pacienţilor adulţi la clinica Pașc Dental. Nu sunteţi niciodată prea în vârstă pentru a urma un tratament ortodontic!

Cum ştiţi că aveţi nevoie de aparat dentar?

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi favorizează retenţia alimentelor, sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduţi mai repede şi suprasolicită muşchii masticatori, ceea ce poate duce la probleme de articulaţii şi chiar la dureri de cap, dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Funcţia masticatorie este afectată, ducând la tulburări gastro-intestinale. Dacă aveți dinții înclinați, încălecați, rotați sau poziționați mult în afară sau înăuntru față de ceilalți dinți, aveți nevoie de aparat dentar. 

Înghesuirile dentare reprezintă cea mai des întâlnită problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui aparat dentar, la clinica stomatologică Pașc Dental din Cluj-Napoca. 

Dinții înghesuiți si strâmbi sunt greu de curățat, chiar și de către medicul stomatolog. Placa bacteriană se depune pe dinți, favorizând formarea tartrului, apariția unei respirații urât mirositoare, a cariilor și a afecțiunilor gingivale care, netratate, provoacă parodontoză. De asemenea, dinții între care există spații prea mari, pot crea probleme nu doar estetice, ci și de pronunție și vorbire. 

Foarte des ne confruntăm cu întrebarea: E bun un aparat dentar pentru corectarea mușcăturii? Da, cel mai important lucru în decizia de a pune aparat dentar este ocluzia dentară, adică mușcătura. În mod normal, atunci când mușcați, dinții trebuie să se potrivească împreună. O mușcătură incorectă poate duce la uzura permanentă a dinților și, în timp, chiar la pierderea acestora. 

Muşcătura incorectă şi o nepotrivire a dinţilor în procesul de masticaţie pot crea durere la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare. În cazurile grave, dinţii strâmbi şi tociţi pot duce chiar la asimetrie a feţei. De aceea, o dantură impecabilă este extrem de importantă. Dinţii aliniaţi corespunzător duc la un zâmbet frumos, pot creşte încrederea în sine şi pot face socializarea mult mai uşoară.

De la ce vârstă se poate pune aparatul dentar?

Vârsta la care se poate începe tratamentul ortodontic la copii variază în funcţie de cauză şi gravitatea anomaliei. Există aparate dentare mobile care pot fi purtate încă de la 5-6 ani, pentru a corecta şi a ghida creşterea şi dezvoltarea armonioasă a maxilarelor. Indicaţia majoră pentru aparatele dentare fixe este după erupţia dinţilor permanenţi, adică în jurul vârstei de 11-12 ani.

Tipuri de aparate dentare la clinica Pașc Dental Cluj?

În clinica stomatologică Paşc Dental din Cluj-Napoca puteţi beneficia de o gamă variată de aparate dentare.

Aparat dentar metalic

Avantajul major al aparatului dentar metalic este costul redus comparativ cu alte tipuri de aparate dentare, motiv pentru care este des ales de către pacienţi. Aparatul dentar metalic este compus din brackeţi metalici la care se poate adăuga o gamă foarte variată de elastice colorate, dând un aspect atrăgător şi lăsând o impresie veselă. Brackeţii din metal au ca alternativa brackeţi din ceramică, de culoarea dinţilor, rezultatul tratamentului ortodontic fiind foarte bun, iar estetica îmbunătăţită semnificativ.

Aparat dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este compus din brackeţi policristalini ceramici şi elastice care imită culoarea dintelui, fiind fie albi opaci, fie transparenţi. Un astfel de aparat dentar este mai discret decât cel metalic, dând un plus estetic pe durata tratamentului. Eficienţa este, cu siguranţă, un criteriu de bază, atunci când vorbim despre alegerea aparatului dentar. Ne bucurăm să vă spunem că, fie că vorbim despre un aparat dentar metalic, fie despre un aparat dentar ceramic, în ultimii ani cele două au ajuns la aceeaşi eficienţă.

Aparatul dentar ceramic

Este mai puţin vizibil decât un aparat dentar metalic, iar dacă pacientul respectă indicaţiile medicului ortodont, îşi menţine culoarea sau transparenţa. Trebuie să ştiţi că brackeţii ceramici nu se pătează, elasticele în schimb da. Pe lângă costul mai ridicat al aparatului dentar ceramic, aceasta constituie alt dezanvantaj al lui. De aceea, trebuie să evitaţi toate mâncărurile, băuturile sau substanţele care pot colora elasticele. Dar chiar şi aşa, dacă elasticele s-au pătat, ortodontul poate rezolva această problemă, prin înlocuirea lor.

Aparatul dentar invizibil

Este preferat de mulți pacienți pentru care aspectul estetic în perioada tratamentului este foarte important. Vorbim aici de aparatul dentar Safir, sistemul Clear Aligner şi Invisalign sau ortodonţia linguală cu brackeţi care se aplică în interiorul dinţilor, gen Win şi Incognito.

Aparatul dentar Safir

Este soluţia perfectă pentru pacienţii cu cerinţe estetice ridicate. Brackeţii Safir sunt făcuţi dintr-o ceramică specială monocristalină, sunt transparenţi şi astfel nu se văd. Ei se aplică pe faţa exterioară a dinţilor. Un mic dezavantaj ar fi faptul că sunt mai fragili şi, astfel, riscul ca bracketul ceramic să se fractureze este mai ridicat. În acelaşi timp, fricţiunea în cazul brackeţilor transparenţi este mai mare, ceea ce înseamnă că arcul alunecă mai greu prin bracket, fapt ce duce la creşterea timpului de purtare a aparatului dentar.

Aparatul dentar Clear Aligner

Clear Aligner este aparatul dentar discret, asemănător cu o gutieră, dintr-un material total transparent. Este format dintr-o serie de gutiere de plastic transparent şi foarte dur, numite alignere. Sistemul mută dinţii în etape, iar fiecărei etape îi este corespunzătoare o gutieră. Are avantajul major că poate fi scos înaintea fiecărei mese, poate fi spălat, nu îşi schimbă culoarea și nu modifică pronunția. Durata de purtare a lui Clear Aligner este mult redusă faţă de cea a altor aparate dentare, de doar 6-10 luni. Dezavantajul este faptul că nu se poate aplica în orice situaţie clinică, deci are un număr mai restrâns de indicaţii.

Ce sunt brackeții şi cum acţionează aparatul fix?

Aparatul dentar fix este un dispozitiv care se utilizează la alinierea dinţilor, având ca obiectiv corectarea poziţiei dinţilor, a relaţiilor între arcadele dentare şi îmbunătăţirea funcţiei de masticaţie.

După cum îi sugerează şi numele, un aparat dentar fix este ancorat direct de dinţii naturali ai pacientului.  Spre deosebire de aparatele dentare mobile, acesta nu poate fi îndepărtat sau fixat de către pacient, ci doar în cabinetul stomatologic, de către medicul specialist ortodont.

Un aparat dentar fix are în componenţa sa diferite elemente de agregare, de acţiune şi accesorii: bracket-uri, arcuri, cârlige, ligaturi metalice sau elastice, inele, sârme şi butoni. Acest aparat  se foloseşte de forţa mecanică  a elementelor sale, forţă ce permite repoziţionarea dinţilor şi restabilirea unei muşcături corecte între cele două arcade.

Bracket-urile, sub forma unor plăcute metalice sau ceramice (mai estetice), sunt aplicate şi fixate pe feţele vestibulare sau linguale ale dinţilor cu ajutorul unor adezivi speciali. Tipurile de bracket-uri sunt alese de medicul stomatolog, în funcţie de tehnica utilizată.
Prin fiecare bracket trece arcul metalic, ce respectă cu fidelitate forma arcadei dentare. 

Datorită proprietăţilor elastice, arcul exercită o anumită forţă fiecărui bracket şi, implicit, fiecărui dinte. Rolul acestuia este să controleze direcţia de  deplasare a dinţilor pentru a îi aduce în poziţia corectă, pe baza unor procese de resorbţie şi apoziţie osoasă. Astfel se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în osul alveolar şi dinţii vor fi aliniaţi armonios.

Pot să îmi pun aparat dentar fără nicio extracţie?

Acest lucru depinde foarte mult de fiecare situaţie în parte. Nu este o regulă unanim valabilă că, pentru ca să îmi pun aparat dentar, am nevoie de extracţii. În principiu, pentru a readuce dinţii pe arcadă este nevoie de spaţiu. Dacă pe arcadă există spaţieri, dinţii vor fi deplasaţi fără să fie necesare extracţii. Dacă nu există acest spaţiu necesar, avem nevoie de extracţii, acestea implicând molarii de minte sau după caz, premolarii. 

Des ne întâlnim cu întrebarea „Cum să scot un dinte bun şi sănătos, fără carie, pentru ca să îmi pun aparat dentar?” Decizia pentru aceste extracţii depinde, din nou, de beneficiile pe care le aduce cu sine purtarea unui aparat dentar care duce la alinierea corectă a dinţilor, nu doar din considerente estetice, ci mai ales funcţionale. Indicaţia de extracţie se face în urma unui consult clinic, a unor radiografii speciale, a unui model de studiu şi a măsurătorilor specifice.

Doare când se pune aparatul dentar?

Nu, nu doare când se pune aparat dentar. În funcţie de sensibilitatea fiecăruia, dureri uşoare sau o anumită jenă pot apărea după aplicarea aparatului şi după fiecare activare lunară, când aparatul începe „să lucreze” şi să exercite presiune asupra dinţilor. Există pacienţi care nu simt nici o durere, însă, cu cât dinţii sunt mai înghesuiţi, cu atât creşte posibilitatea ca acest disconfort să apară. 

Acest lucru este normal, disconfortul se resimte doar câteva zile după aplicarea aparatului şi poate fi înlăturat prin administrarea de antialgice. Există situaţii când pot apărea şi mici leziuni la nivelul obrajilor şi buzelor, provocate de prezenţa brackeţilor sau de capătul sârmei (a arcului) dar acestea dispar în câteva zile, pe măsură ce pacientul se obişnuieşte cu purtarea aparatului. De mare ajutor în combaterea acestor leziuni este aplicarea de ceară specială, timp de câteva zile, la nivelul brackeţilor care deranjează.

Ce nu aveţi voie să mănâncaţi când aveţi aparatul dentar?

Imediat după aplicarea aparatului dentar, mâncatul devine o adevărată provocare. Sunt mâncăruri şi băuturi pe care  trebui să le evitaţi odată cu începerea tratamentului, deoarece pot dezlipi brackeţii, pot rămâne printre brackeţi sau pot îndoi sârma, ceea ce produce efecte secundare nedorite şi prelungirea duratei tratamentului.

Aici vorbim despre alimentele lipicioase, care pot rămâne printre brackeţi, favorizând apariţia cariilor – precum caramele, jeleuri, rahat, guma de mestecat,fructe deshidratate etc., alimente tari sau dure precum alune, migdale, nuci, seminţe, floricele de porumb, pâinea prăjită, alimente crude precum morcovii sau merele care vor trebui tăiate în bucăţi înainte de a fi mâncate. 

În schimb puteţi savura o mulţime de alte alimente delicioase ca de exemplu pâine moale, checuri, brioşe, clătite; lactate: lapte, iaurt, brânză de vaci, sana; carne – peşte, fructe de mare, carne roşie, fără oase, carne albă fiartă, carne tocată în diferite formă de gătire; o mare varietate de supe şi ciorbe, mai ales supe creme; salate şi legume la abur sau fierte, morcovi, broccoli, conopidă, piure de cartofi; fructe – banane coapte bine, mere şi gutui coapte în cuptor, căpşuni, afine, zmeură, pepene, kiwi, kaki. Fructele tari pot fi transformate în suc sau shake.

De asemenea, când purtați aparat dentar, este recomandat să vă feriţi și de o serie de băuturi cum sunt băuturile acidulate, care atacă uşor smalţul, băuturile dulci, cu mult zahăr sau cu pulpa de fructe, băuturile colorate cum sunt cafeaua, ceaiul negru, sucul de sfeclă roșie sau vinul roşu. Fiindcă nu puteţi să vă spălați pe dinți atât de ușor și de eficient ca şi fără aparat, smalțul dentar este mult mai expus atacurilor acide şi astfel creşte riscul să apară pete pe dinţi şi chiar şi carii dentare.

Pot să îmi pun aparat dentar în sarcină?

Da, puteţi. Purtarea unui aparat dentar nu este contraindicată în sarcină. Dar trebuie să ştiţi că există anumite precauţii care trebuie luate în seama dacă doriţi să aplicaţi un aparat dentar când sunteţi însărcinată. La începutul tratamentului ortodontic, medicul specialist va face un dosar care conţine anumite date specifice cazului dumneavoastră, printre care şi nişte radiografii dentare speciale. Acestea sunt obligatoriu necesare înaintea începerii unui tratament ortodontic, dar este contraindicat să fie făcute în sarcină. 

Există varianta în care aceste radiografii sunt făcute înainte de a rămâne însărcinată, care e varianta ideală. Pe lângă asta, este posibil ca la începutul sau pe parcursul tratamentului ortodontic să fie nevoie de anumite extracţii care pot necesita o doză mai mare de anestezic, fapt care nu este recomandat. 

Şi, nu în ultimul rând, trebuie să vorbim de igienă care trebuie să fie mai riguroasă. În sarcina se poate instala gingivita de sarcină, o inflamaţie a gingiei care este normală şi care se remite de la sine după naştere. Dacă igiena dentară cu aparat dentar nu este extrem de riguroasă gingivita provocată de placa bacteriană depusă sau de retenţia de alimente între backeţi se va suprapune peste gingivita de sarcină, agravând inflamaţia. Fiindcă o sarcină presupune multe schimbări ale organismului la care trebuie să va adaptaţi încet-încet, decizia de a purta aparat dentar trebuie să fie un extrem de responsabilă.

Igiena aparatului dentar

O igienă dentară corectă la pacienţii cu aparat ortodontic fix este mai greu de realizat, dar este extrem de importantă. Aceasta implică un periaj corect, folosirea mijloacelor auxiliare de profilaxie și, periodic, igienizări profesionale realizate de medicul stomatolog în clinica stomatologică.

Brackeţii creează zone retentive, unde vor stagna resturi alimentare, ducând astfel la demineralizarea smaltului şi la apariţia cariilor dentare. De aceea, pacientul trebuie să folosească periuțe interdentare şi periuţe speciale de diferite dimensiuni, care ușurează realizarea igienizării. Sunt recomandate pastele de dinți pe bază de fluor. 

Pe lângă periuţe, aţa dentară specială, superfloss, este ideală pentru curăţarea aparatelor dentare. Aceasta componente distincte: un capăt rigidizat pentru a a facilita inserţia şi o parte spongioasă pentru a curăţa sub şi în jurul aparatelor. 

Nu trebuie să uităm de apa de gură, care împrospătează respiraţia. Ideal de folosit este şi duşul bucal. Acesta este un dispozitiv care generează un jet mai puternic de apă, care ajunge în zonele greu accesibile şi îndepărtează placa bacteriană şi resturile alimentare, dar face şi masaj gingival.

O dată la trei luni este recomandat sa beneficiaţi de o igienizare profesională realizată de medicul stomatolog, în cabinet, care presupune detartraj, periaj profesional, air flow, tratament de fluorizare și desensibilizare.

Cât timp trebuie purtat un aparat dentar fix?

Durata tratamentului ortodontic depinde de situaţia clinică, de gravitatea cazului, de vârsta pacientului etc. şi variază între 1 şi 3 ani. Pentru înghesuiri dentare minore, un aparat dentar fix trebuie purtat chiar şi numai câteva luni, în timp ce pentru anomalii dento-maxilare mai grave, durata tratamentului ortodontic poate depăşi 2 ani. Media este de obicei de 18 luni. Durata diferă şi în funcţie de tipul de aparat care se potriveşte cazului respectiv. 

De cele mai multe ori, durata de purtare a aparatelor invizibile este mai scurtă decât a celor fixe. Cooperarea pacientului este deosebit de importantă în obţinerea unui rezultat final corect. Sunt necesare vizite periodice la cabinet şi o igienă dentară riguroasă.

Cât costă un aparat dentar în Cluj?

Preţul unui aparat dentar diferă în funcţie de tipul de aparat dentar ales şi de particularităţile cazului. Trebuie să ştiţi că aceste preţuri nu includ vizitele periodice pentru activarea aparatului, care sunt obligatorii pentru succesul tratamentului şi al căror cost variază, din nou, în funcţie de tipul de aparat dentar. Foarte important de reţinut este şi faptul că, în momentul în care se îndepărtează aparatul dentar, ajungem la faza finală a tratamentului ortodontic, care se numeşte contenţie. Aceasta este un aparat dentar de noapte când vorbim despre contenţia mobilă – respectiv o gutieră – sau poate fi o contenţie fixă, care este permanentă, aplicată pe faţa internă a dinţilor frontali. Rolul acestor aparate este de a menţine şi a consolida noua poziţie a dinţilor obţinută cu ajutorul aparatului dentar fix. Aceste aparate de contenţie au un cost separat.

Căutaţi un medic ortodont bun în Cluj-Napoca?

Medicul nostru ortodont, Dr. Cristina Alb, este un medic foarte apreciat în Cluj-Napoca ce profesează încă din anul 2012. Experienţa şi pacienţii multumiţi o recomandă, de aceea, nu ezitaţi să faceţi o programare la clinica stomatologică Paşc Dental, utilizând formularul de contact sau apelând numărul de telefon 0753 655 228.

Tarife aparate dentare Cluj:

Consultație inițială200 lei
Amprente si model de studiu200 lei
Aparat mobilizabilDe la 1000 lei
Aparat fix metalic2600 lei
Aparat fix ceramic3800 lei
Aparat fix Safir Ice4000 lei
Clear AlignerDe la 4000 lei
Aparat ortodontic segmentarDe la 1000 lei
Aparat lingual IncognitoDe la 9000 lei
Aparat autoligaturant metalic4000 lei
Aparat autoligaturant CLEAR5000 lei
Activare lunară aparat fix / arcadă100 lei
Activare aparat mobilizabil100 lei
Menţinător de spaţiu400 lei
Disjunctor1000 lei
Quad Helix800 lei
Lip bumper300 lei
Arc facial + Head Gear600 lei
Mască Delaire400 lei
Bărbiță + capelină400 lei
Contenție fixă / arcadă300 lei
Contenție mobilă (gutieră / placuță)400/500 lei
Îndepărtare aparat / arcadă sau la cerere200/350 lei
Miniimplant ortodontic400 lei
Pendulum1000 lei
Bară linguală, Buton Nance300 lei
Trainer600 lei
Positioner500 lei
Distalizator100 lei
Recimentare inel50 lei
Colare bracket nou metalic100 lei
Colare bracket nou ceramic150 lei
Reparație aparat mobilizabil100-200 lei
Recall ortodontic50 lei

E timpul pentru o consultaţie?