Orthoapnea - Soluția Stomatologică Împotriva Sforăitului
  • Tel: 0264 590 650 - Mobil: 0753 655 228
Orthoapnea - Soluția Stomatologică Împotriva Sforăitului

Cum vă poate ajuta medicul stomatolog atunci când sforăitul devine o problemă gravă?

Sforăitul este o problemă arhicunoscută. Multe studii arata ca in jurul vârstei de 40 de ani, aproximativ 40 % dintre bărbaţi si 30 % dintre femei sforăie. Deci această problemă afectează mai mult de o treime din populaţia adultă iar procentul este  în general cu 50%  mai  mare la bărbaţi decât la  femei. Din păcate, acest subiect este tabu și adesea discuţiile despre sforăit sunt reprimate în societatea noastră .

Cine este fericit că sforăie tare ?

În general sforăitul nu este privit ca o problemă gravă, dar în anumite cazuri el poate fi chiar periculos pentru că ascunde de fapt o disfuncţie sau chiar o boală. Sforăitul nu este doar enervant ci și pune la încercare  partenerii de viaţă, putând avea efecte asupra integrităţii fizice și vieții sociale. În timpul nopţii datorită unei  respirații necorespunzătoare, inima îşi măreşte volumul, încercând să compenseze lipsa de oxigen cu o activitate mai puternică . Aceasta este o posibilă cauză a unor boli cronice, a bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, obezităţii şi somnolenţei cronice . Accidente de maşină au loc frecvent  din cauza oboselii. Cel mai grav este  însă  când apare sindromul de apnee obstructivă în somn care afectează aproximativ 4 % din totalul populației , în special bărbații, şi poate duce, în cele mai grave situaţii, chiar la moarte.

Care sunt cauzele sforăitului şi cum apare  sindromul de apnee obstructivă în somn?

În timpul somnului mușchii din zona gâtului se relaxează ducând la o îngustare sau o blocare a căilor respiratorii nazale şi astfel  apare necesitatea de a respira pe gură.  Datorită creșterii presiunii și modificării fluxului de aer inspirat, țesuturile moi încep să vibreze și apar sunetele tipice sforăitului.

În cele mai multe cazuri, sforăitul nu are nevoie de un tratament special, deoarece, spre deosebire de sindromul de apnee obstructivă nu reprezintă niciun risc pentru sănătate în afară de poluarea fonică. În schimb  mai grav este sindromul de apnee în somn care se manifestă  prin întreruperi  sau scăderi repetate ale fluxului de aer inspirat în timpul somnului. Acesta apare mai frecvent la persoanele supraponderale, fumătoare şi se asociază cu hipertensiunea arterială. Se caracterizează prin întreruperi  repetate ale respirației în timpul somnului, uneori de sute de ori , iar aceasta întrerupere poate dura de la 10 secunde până la 2 minute. Acest lucru duce la scăderea oxigenului din sânge, prezenţa dioxidului de carbon neeliminat, cauzează dureri de cap și oboseală cronică iar,  în cel mai rău caz, moartea.

Următoarele simptome suplimentare pot fi asociate cu sindromul de apnee în somn :

  • perfomanţele fizice și psihice sunt reduse
  • dificultăţi de concentrare, nervozitate
  • hipertensiune arterială
  • diabet zaharat
  • dureri de cap dimineaţa
  • transpirații nocturne
  • stare depresivă şi apatie
  • pierderea libidoului / impotenţa

Posibile consecințe ale sindromului de apnee obstructivă sunt bolile cardiovasculare ( hipertensiune arterială , aritmii cardiace , infarct miocardic , insuficiență cardiacă , etc. ) , accidentul vascular cerebral , epistaxisul  , sindromul de reflux gastro-esofagian, depresia precum şi riscul crescut de accidente.

Orthoapnea – Soluția Stomatologică Împotriva Sforăitului

Orthoapnea este un aparat dentar revoluționar care constituie cea mai confortabilă şi eficientă alternativă pentru tratamentul sforăitului şi al sindromului de apnee în somn. Acest dispozitiv antisforăit este practic o gutieră formată din nişte atele intraorale care modifică poziția  mandibulei aducând-o cu câţiva milimetri în faţă, a limbii și structurilor moi, pentru a garanta libera circulație a aerului în căile aeriene superioare şi a evita obstrucționarea acestora în timpul nopții.

Orthoapnea este fabricat pentru a satisface nevoile specifice ale fiecărui pacient în parte, la un standard deosebit de ridicat. Când acest aparat este purtat în fiecare noapte, calitatea vieții se îmbunătăţeşte semnificativ, valorile tensiunii arteriale revin la normal și dispare somnolenţa excesivă in timpul zilei la mulţi pacienţi.

Pe lângă faptul că acest dispozitiv este extrem de util în cazul sforăitului are un aport considerabil în cazurile de traumă ocluzală, respectiv bruxism. Poate fi folosit cu succes în orice tip de dentiţie, inclusiv la pacienţii cu proteze sau implanturi, este o metodă noninvazivă iar eficiența lui a fost dovedită în diferite studii clinice.

În cazul în care şi Dumneavoastră vă număraţi printre persoanele care sforăie puternic, în caz de oboseală cronică în timpul zilei sau mai rău de suspiciunea prezenţei sindromului de apnee în somn, medicii specialişti ai cabinetului stomatologic Paşc Dental vă stau la dispoziţie cu sfaturi şi  informaţii. Pentru o examinare completă vă aşteptăm să vă faceţi programare la numerele de telefon 0264590650, 0753655228 sau pe email la adresa office@pascdental.ro.