Mușcătura inversă – singura urgență în ortodonție

pasc dental

Mușcătura inversă – singura urgență în ortodonție

Astăzi am pregătit un articol cu adevărat interesant, unde îți vom răspunde la o serie de întrebari cu privire la ceea ce înseamnă mușcătura inversă sau cum aceasta vă poate afecta sănătatea.

Ce este mușcătura inveră?

În momentul în care pacientul realizează mișcarea de închidere a gurii iar dinții superiori se află în interior față de cei inferiori, în această situație vorbim despre mușcătura inversă. Practic, aveam de-a face cu reversul poziției normale.
Poate fi vorba despre un singur dinte și atunci vorbim despre angrenaj invers, iar în cazul în care sunt mai mulți dinți implicați vorbim despre ocluzie inversă. Și poate avea loc atât la nivelul dinților frontali, cât și la nivelul molarilor.

Din nefericire, un număr tot mai mare de pacienți tineri sunt în această situație și necesită tratament imediat.

Din ce motive apare?

  • factori genetici
  • obiceiurile vicioase ale pacientului care determina inversarea timpilor de erupție între incisivii inferiori și cei superiori
  • neconcordanțe în ordinea de erupție a dinților
  • în anumite cazuri, un dinte de lapte care rămâne prea mult timp pe arcadă poate induce modificări de poziție ale dinților permanenți

 

Cum poate afecta sănătatea și ce efecte are asupra cavității orale?

  1. Ocluzia inversă sau mușcătura inversă poate fi dureroasă în momentul masticației și poate de asemenea interfera cu vorbitul. Netratată, această patologie împiedică dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilar și mandibular.
  2. În timp pot aparea probleme severe ale articulației temporo-mandibulare, pacientul fiind în imposibilitatea de a deschide gura la valorile normale.
  3. Gingiile sunt de asemenea afectate, se inflamează și se retrag, rezultatul final fiind pierderea prematură a dinților.
  4. Oasele, având un ritm de dezvoltare diferit și o poziție nefirească, vor îngreuna masticația. Același efect îl are și uzura dentară. Dinții pierd din substanța dură, se abrazează, tocmai datorită alinierii deficitare.

 

Ce facem pentru a corecta mușcătura inversă?

Cel mai frecvent procedeu este dat de tratamentul ortodontic prin aplicarea unui aparat dentar. Și trebuie să știm că purtarea aparatului dentar nu este un lucru rușinos, ci foarte modern, stilat și folositor, iar datorită lui poți avea dinți frumoși pe tot parcursul vieții.

Aparatul dentar poate fi confecționat din metal, ceramică sau safir, în funcție de recomandarea medicului ortodont.

De asemenea, pentru cazurile mai severe de mușcătura inversă, medicul poate indica tratamentul chirurgical. Însă procedura chirurgicală se recomandă să fie realizata înainte ca oasele să fuzioneze complet, proces care are loc la fete în jurul vârstei de 16 ani și la băieți la aproximativ 19 ani.

Așadar, dacă crezi că te regăsești într-o situație de genul, fie tu sau copii tăi, îți recomandăm să mergi cât mai repede la medic. Cu cât tratamentul este mai repede aplicat, cu atât șansele de reușită cresc.