Molarul de minte și problemele lui » Pasc Dental
  • Tel: 0264 590 650 - Mobil: 0753 655 228
Molarul de minte și problemele lui

Numele de măsea de minte este asociat în cultura populară cu vârsta oamenilor, mai exact cu perioada de erupție, ce apare de regulă în intervalul de 18 – 25 de ani, atunci când individul se apropie de maturizare. Molarul de minte este ultimul care apare în cavitatea bucală și are același rol ca și restul dinților, dacă se va putea dezvolta armonios și corect.

Molarii de minte sunt de fapt ultimii molari posteriori de pe maxilarul superior și de pe mandibulă. Majoritatea oamenilor dețin un set de 32 de dinți permanenți, dintre care 12 molari. Al treilea molar al unei persoane, reprezintă măseaua de minte, care are rolul de a mesteca, tăia și fărâmița alimentele pe care le consumăm. În mod normal aceștia sunt în număr de 4, însă există și cazuri în care se dezvoltă doar unul sau doi molari, sau dimpotrivă există situații în care cresc mai multe astfel de măsele, denumite măsele supranumerare.

Erupția măselelor de minte va avea loc dacă există destul spațiu pe arcada dentară și dacă restul danturii este aliniată corespunzător. În caz contrar, aceste măsele pot să nu erupă niciodată sau să erupă doar parțial.

Ce este molarul inclus?
Acest termen, de incluziune, se referă la un dinte care s-a format și s-a dezvoltat în osul alveolar, care îl susține, dar nu a reușit să erupă complet în poziția sa normală sau nu a erupt deloc. În acest caz, termenul de includere se referă la faptul că molarul de minte se află în osul maxilar sau mandibular.
Printre cazurile în care acești molari nu pot erupe, se numără și:
– Existența unui spațiu insuficient pe arcada dentară, datorită dimensiunii și orientării celorlalți dinți erupți;
– Direcția greșită de erupție a molarului;
– Anatomia individului (arcade mici și restrânse, dinții vecini mari);
– Locul de formare a dintelui nu este cel potrivit pentru erupție.

Uneori se întâmplă ca măselele de minte să nu crească și să nu se manifeste deloc. De cele mai multe ori insa, acestea provoacă dureri și afectează sănătatea orală, de aceea se recurge la extracția lor. Singura situație în care molarii pot fi păstrați pe arcadă, este atunci când aceștia nu sunt incluși, când nu prezintă carii și când sunt corect aliniați cu restul dentiției. Când molarul nu se poate dezvolta într-un mod adecvat, acesta va afecta dinții din jur.

Printre cele mai frecvente probleme cauzate de molarii de minte se numără:
– Retenția crescută a plăcii dentare
– Infecții în jurul molarului, care pot duce la dificultăți de masticație;
– În cazul în care acești molari nu se dezvoltă corect din cauza lipsei de spațiu de pe arcadă, pot cauza dureri ale oaselor sau chiar resorbții ale rădăcinilor dinților adiacenți;
– Carii greu de tratat, care pot apărea atât pe molarii de minte cât și pe dinții din jur;
– Recidive în urma unui tratament ortodontic.

În cazul în care observați că unul sau toți cei patru molari de minte nu au erupt la vârsta corespunzătoare, este recomandat să mergeți la cabinetul stomatologic pentru realizarea unei radiografii. Este posibil să vă regăsiți printre acele persoane cărora le lipsesc molarii de minte, sau nu au trecut deloc prin procesul de formare. În caz contrar, dacă este depistat un molar de minte inclus, este probabil să vă fie recomandată extracția.
Cabinetul Pașc Dental vă stă la dispoziție cu sfaturi și informații la numerele de telefon 0264 590 650, 0753 655 228, sau pe e-mail, la adresa office@pascdental.ro