Îndreptarea și corectarea poziţiei dinților » Pasc Dental
  • Tel: 0264 590 650 - Mobil: 0753 655 228
Îndreptarea și corectarea poziției dinților

Ortodonţia este o specializare a medicinii dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare, altfel spus îndreptarea şi corectarea poziţiei dinţilor, reglarea ocluziei (muşcăturii) şi a rapoartelor dintre cele două maxilare. Acest lucru se realizează cu ajutorul aparatelor dentare.

Aparatele dentare nu sunt o soluţie de tratament recentă, încercări de a corecta poziţiile greşite ale dinţilor s-au menţionat încă din antichitate. Cu toate că aparatele ortodontice au fost privite mult timp ca un tabu, acum este un tratament popular şi mult mai bine acceptat de către oameni .

Tratamentul ortodontic poate fi realizat din motive pur estetice, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea aspectului general al dinţilor pacienţilor, deoarece din ce în ce mai multă lume îşi doreşte dinţii albi si perfect aliniaţi, deci un zâmbet strălucitor.

Dar aparatul ortodontic nu trebuie purtat doar daca  dinţii sunt înghesuiţi sau nealiniaţi corespunzător şi dorim rezolvarea acestor probleme în scop estetic. Nealinierea corecta a dinţilor sau o neconcordanţă între dinţii celor 2 arcade (maxilar si mandibulă) duc la o muşcătură incorectă. Vorbim aici de o problema funcţională care este esenţial sa fie tratată printr-un tratament ortodontic. Aparatul dentar este astfel un mijloc de tratament  modern folosit din motive practice, care favorizează sănătatea dinţilor, a ţesuturilor care îi susţin (parodonţiul), ameliorand estetica facială şi dentară şi restabilind o ocluzie (muşcătură) funcţional corectă.

Cum ştiu dacă am nevoie de un aparat dentar?

Tratamentul cu aparatul dentar este realizat de către medicul ortodont, care este un medic stomatolog specializat în acest tip de tratament.  Bazându-se pe instrumentele de diagnosticare care includ un examen clinic, un set de radiografii digitale speciale, fotografii, precum şi un model de studiu,  medicul ortodont va decide daca tratamentul cu aparate dentare este recomandat şi va putea concepe un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient in parte. Acesta va recomanda unul din următoarele aparate dentare ortodontice:

Aparat ortodontic mobil

Aparat ortodontic fix cu bracketuri metalice

Aparat ortodontic fix fizionomic cu bracketuri din ceramica de culoarea dinţilor sau cu bracketuri transparente (Safir Ice)

Aparat ortodontic invizibil –Clear Aligner

Aparat ortodontic lingual _Incognito

Când este nevoie sa purtăm un aparat dentar?

Aparatele ortodontice trebuie purtate când avem:

dinţi înghesuiţi  şi  dinţi aflaţi in poziţii vicioase ( dinţi rotaţi);

– dinţi distanţaţi pentru închiderea diastemei( “strungăreaţa”) sau a tremelor( spaţiilor dintre dinţi)

– dinţi aliniaţi necorespunzător pentru corectarea muşcăturii sau malocluziei care poate face muşcătura, mestecatul si vorbitul dificil

Ce este aparatul dentar fix?

Aparatul dentar fix este un dispozitiv care se utilizează la alinierea dinţilor, avand ca obiectiv corectarea poziţiei dinţilor, a relaţiilor între arcadele dentare şi îmbunătăţirea funcţiei de masticaţie.
După cum îi sugerează şi numele, un aparat dentar fix este ancorat direct de dinţii naturali ai pacientului.  Spre deosebire de aparatele dentare mobile, acesta nu poate fi îndepărtat sau fixat de către pacient, ci doar în cabinetul stomatologic, de către medicul specialist ortodont.

Un aparat dentar fix are in componenta sa diferite elemente de agregare, de acţiune şi accesorii: bracket-uri, arcuri, cârlige, ligaturi metalice sau elastice, inele, sârme si butoni. Acest aparat  se foloseşte de forţa mecanică  a elementelor sale, forţă ce permite repoziţionarea dinţilor şi restabilirea unei muşcături corecte între cele două arcade.
Bracket-urile, sub forma unor plăcute metalice sau ceramice (mai estetice), sunt aplicate si fixate pe feţele vestibulare sau linguale ale dinţilor cu ajutorul unor adezivi speciali. Tipurile de bracket-uri sunt alese de medicul stomatolog, în funcţie de tehnica utilizată.
Prin fiecare bracket trece arcul metalic, ce respectă cu fidelitate forma arcadei dentare. Datorită proprietăţilor elastice, arcul exercită o anumită forţă fiecărui bracket si implicit, fiecărui dinte. Rolul acestuia este sa controleze direcţia de  deplasare a dinţilor pentru a îi aduce în poziţia corectă, pe baza unor procese de resorbţie şi apoziţie osoasă. Astfel se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în osul alveolar şi dinţii vor fi aliniaţi armonios.

Cât trebuie purtat un aparat dentar ?

Perioada de purtare a unui aparat dentar diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată a tratamentului între minim 6 luni în cazurile de malpoziţii uşoare şi uneori chiar peste 2 ani atunci când avem de corectat forme grave.

Dacă sunt adult mai pot purta un aparat dentar?

Răspunsul este “Da” pentru că aparatul dentar nu are vârstă, ortodonţia fixa fiind recomandată în special persoanelor adulte. De regula până la vârsta de 9-10 ani se poartă aparate mobile, respectiv cele care pot fi detaşate de pe dinţi. După această vârstă utile sunt aparatele fixe care nu pot fi îndepartate şi sunt activate de către medicul ortodont.

Cum îmi îngrijesc dinţii când port aparat dentar fix?

Pentru purtătorii de aparate dentare fixe, igiena orală este mai importantă ca niciodată. Aceste aparate au spaţii mici care retenţionează uşor resturile alimentare  şi duc la formarea plăcii bacteriene. De aceea, medicii specialişti recomandă folosirea  periuţelor speciale interdentare pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi a pastelor de dinţi concepute pentru dinţi sensibili, dar şi utilizarea aţei dentare special creată pentru curăţarea aparatelor ortodontice .De asemenea este recomandat, mai ales în primele luni după fixarea aparatului, consumul unor alimente moi, care nu solicită prea mult dantura, şi limitarea alimentelor dulci sau acidulate.

Cât costă un aparat dentar fix?

Deoarece costurile purtării unui aparat dentar fix diferă de la pacient la pacient în funcţie de complexitatea cazului, medicul specialist ortodont este cel mai in măsura să vă explice un tarif corect al tratamentului ortodontic, după consultaţia de specialitate. Aici puteţi accesa >> Lista completa de tarife si servicii.

Citiți și articolul >> Ce este ortodonția?

Medicii specialişti ai cabinetului Paşc Dental vă stau la dispoziţie cu sfaturi şi informaţii. Pentru consultaţii vă aşteptăm sa vă faceţi programare la numerele de telefon 0264590650, 0753655228 sau pe email la adresa office@pascdental.ro.