Îndepărtarea aparatului dentar

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental

Câteva noţiuni de bază la îndepărtarea aparatului dentar

 

Cât durează îndepărtarea unui aparat dentar?

Indiferent dacă aparatul fix pe care  îl purtaţi este metalic sau ceramic, îndepărtarea lui durează aproximativ o oră.

Îndepărtarea aparatului dentar fix doare?

Nu. Pacientul s-ar putea să simtă o uşoară presiune, atunci când bracketurile sunt îndepărtate, dar nici o durere.

Cu toate acestea, noul aparat de contenţie ar putea fi uşor incomod în primele zile.

La ce ar trebui să mă aştept ?

Medicul ortodont va utiliza un clește special pentru a îndepărta toate bracketurile de pe dinţi, ulterior va curăţa minuţios dinţii de toate urmele de adeziv restant și va lua o nouă amprentă pentru viitorul aparat de contenţie.

Cum vor arăta dinţii mei?

Cum arată dinţii va depinde în întregime de cât de bună a fost îngrijirea lor pe durata purtării aparatului dentar. Aceştia pot arăta perfect dacă igiena orală a fost pe măsură, sau pot fi marcaţi de coloraţii externe, plini cu depozite de tartru şi placă bacteriană, chiar şi cu leziuni carioase în cazul în care îngrijirea lor a fost deficitară.

Ce urmează?

Nu vă aşteptaţi ca imediat după îndepărtarea unui aparat dentar, vizitele la medicul ortodont să fie încheiate. Rezultatul tratamentului ortodontic trebuie stabilizat şi menţinut în timp astfel încât aproape toți pacienții trebuie să poarte un aparat de contenţie care să menţină dinţii în noua poziţie. Mulţi ortodonţi recomandă purtarea acestor aparate chiar şi  ani de zile și, uneori, pe termen nelimitat, pentru a preveni o uşoară şi inevitabilă migrare a dinţilor.

Cum ar trebui să am grijă de dinții mei după îndepărtarea aparatului dentar?

Așteptați cel puțin o lună înainte de orice fel de tratament de albire. Acest lucru va oferi smalţului Dumneavoastră nou expus timpul necesar pentru a deveni mai puțin sensibil.

Dinții și gingiile vor fi un pic sensibile la început. Nu va grăbiţi imediat să vă bucuraţi şi să mâncaţi toate alimentele care v-au fost interzise in timpul purtării aparatului, respectiv alimente crocante, dure şi lipicioase.

Programați-vă o şedinţă de igienizare profesională la medicul stomatolog . În cavitatea orală sunt zone care probabil că au fost neglijate în ultimii doi ani chiar dacă aţi  acordat o atenție sporită igienei orale, deoarece  resturile alimentare rămân adesea blocate între aparat si dinte şi se formează  un mediu propice apariţiei şi dezvoltării cariilor, a bolilor gingivale şi a respiraţiei urât mirositoare. De asemenea nu uitaţi nici  de şedinţa de fluorizare.

Lacuri speciale cu fluor asigură o protecţie suplimentară a smalţului împotriva bacteriilor cauzatoare de cari.

Pentru a vă asigura că zâmbetul Dumneavoastră este la fel de luminos și sănătos este important să urmați aceste sfaturi simple de igienizare

  • Periaţi dinţii după fiecare masa
  • Utilizaţi apa de gură. Este esenţial să ştiţi că apa de gură nu înlocuiește periajul dentar, dar sporeşte efectele acestuia, fiind un element adiţional în igiena dentară .
  • Folosiţi aţa dentară

Dacă în timpul în care aţi purtat aparat dentar utilizarea aţei dentare a fost foarte dificilă şi a fost nevoie de o aţa dentara specială, după îndepărtarea acestuia lucrurile se simplifică.

Cum mă obişnuiesc cu noul aparat de contenţie (retainer)?

La început este posibil ca inclusiv vorbitul să vi se pară dificil. Dar există tehnici simple să depăşiţi acest moment: dacă  vorbiţi şi citiţi cu voce tare, sau chiar cântaţi, toate inconvenientele  ar trebui să dispară în câteva zile.

S-ar putea de asemenea să observaţi o salivaţie mai puternică la început. Acest lucru este normal și va dispărea după primele zile.

Atunci când scoateţi aparatul de contenţie în timpul mesei, nu-l lăsaţi pe un şerveţel! Acesta este cel mai comun mod prin care acesta se pierde pentru că oamenii le aruncă accidental la gunoi.

Dacă dinţii sunt în poziţia corectă de ce am nevoie de un aparat de contenţie?

Dinţii au tendinţa de a reveni în poziţia dinaintea tratamentului ortodontic astfel încât după îndepărtarea aparatului dentar este nevoie ca dinţii să fie menţinuţi în noua poziţie cu ajutorul unor dispozitive speciale numite aparate de contenţie sau retainere. Aceste aparate pot fi fixe sau mobile.

Dar despre aparatele de contenţie vorbim mai mult în următorul nostru articol.

Până atunci nu uitaţi că medicii specialişti ai clinicii stomatologice Paşc Dental vă stau la dispoziţie cu sfaturi şi  informaţii. Pentru o consultaţie completă vă aşteptăm să vă faceţi programare la numărul de telefon 0753655228 sau prin email la adresa office@pascdental.ro.

E timpul pentru o consultaţie?