Dacă ar fi să spunem cât mai simplu și direct, implantul dentar este folosit atunci când aveam lipsă dinți sau atunci când este nevoie de refacerea totală a danturii. Acesta este introdus în osul mandibular sau maxilar și care se integrează complet în structura osoasă proprie, înlocuind cu succes dintele lipsă, fără a afecta alți dinți.
Implantul dentar joacă rolul rădăcinii naturale a dintelui și este realizat din materiale 100% biocompatile, astfel riscurile legate de respingerea implanturilor de către organismul uman sunt aproape inexistente.
Pentru a putea ține locul unui dinte natural, implantului dentar i se atașează o coroană dentară, care redă atât rolul funcțional, cât și cel estetic.
Cine este candidatul ideal pentru un implant dentar și până la ce vârstă se poate face?
Nu există un așa numit candidat ideal pentru implant dentar. Orice persoana care a pierdut unul sau mai mulți dinți poate beneficia de acest tratament, atât timp cât nu există condiții locale sau probleme de sănătate ce contraindică intervenția de implantologie, precum:
- diabetul zaharat şi anumite afecţiuni ale sângelui
- afecţiuni osoase severe
- insuficiență cardiacă sau tumori maligne
Totodată, la pacienţii care au sub 18 ani este indicată temporizarea manoperei, până la finalizarea perioadei de creştere şi formare a oaselor maxilare. În afară de asta, nu există limite de vârstă, ci doar limite impuse de starea de sănătate. 😊
Cum alegem tipul de implant dentar?
În alegerea implantului dentar trebuie să se ţină cont pe lângă starea generală de sănătate a pacientului şi de factorii locali precum:
- gradul de igienă al fiecărui pacient;
- forma, dimensiunea şi densitatea osului maxilar;
- tipul de muşcătură;
- cerinţele estetice şi funcţionale.
La ora actuală există numeroase tipuri de implanturi dentare pe piața stomatologică, însă fiecare caz clinic este diferit, nu exista 2 cazuri identice, important este să se aleagă soluția ideală pentru un succes pe termen lung.
Beneficiile unui implant dentar corect inserat
E bine să știi că atunci când alegi să îți pui un implant dentar, dinții sănătoși nu sunt afectați, așa cum se întâmplă în cazul unei punți dentare. De asemenea, cu un implant dentar poți mânca tot ceea ce îți dorești, capeți mai multă încredere în tine, zâmbești și vorbești fără frică sau durere.
Doare intervenția?
Intervenția de implantologie nu este dureroasă, se realizeaza în cele mai multe cazuri sub anestezie locală, prin care medicul are posibilitate să comunice în permanență cu pacientul. Există însă și situatii când putem recurge la anestezie prin sedare intravenoasă, când pacienții sunt foarte anxiosi sau sunt supusi unor interventii mai invazive și complexe de lungă durată.
Ca să îți faci o idee, durata operației variază în funcție de numărul implanturilor ce trebuie inserate și complexitatea cazului tratat în acel moment. În medie, am putea porni de la un minim de 45 minute și până la câteva ore.
Pașii care se fac înaintea inserării implantului dentar
Primul lucru este consultul amănunțit realizat de către medicul dentar specialist.
La #PașcDental te vei întâlni în primă faza cu dr. Chiș Daniela, specialistul nostru în protetică dentară, care va stabili dacă se poate opta pentru un implant dentar sau doar pentur o lucrare protetică. Ulterior te vei întâlni cu dr. Socaciu Ioana, specialistul nostru în implatologie. Adică o muncă de echipă. 🙂
Prin acest consult se evaluează starea de sănătate a cavității orale, dar și afecțiunile generale.
Ține cont că este important să ai o radiografie panoramică recentă, nu mai veche de 6 luni, atunci când te prezinți la control. De asemenea, pentru a putea insera un implant dentar trebuie să fi realizat un examen medical, care să dovedească că ești apt, prin rezultatul următoarelor analize:
- hemoleucograma, glicemie, calcemie, colesterol, timpi de sângerare, timpi de coagulare, acid uric, uree, VSH
Ulterior, în etapa finală a investigațiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT). Acesta din urmă ne oferă informații asupra țesutului osos și vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicării sau nu a implanturilor sau dacă sunt necesare proceduri suplimentre.
Etapele inserarii implantului
Ca regulă de bază, tratamentul prin implant dentar presupune 2 mari etape:
1.Etapa chirurgicală – presupune introducerea implantului în interiorul osului. Durează aproximativ 4-6 luni, în funcție de tipul implantului dentar, timp în care se așteaptă integrarea în os a implantului.
2.Etapa protetică – în care se descoperă implantul și în care se realizează lucrarea definitivă propriu-zisă, care se va vedea în cavitatea orală. Aceasta dureză aproximativ o lună.
Sunt situații în care tratamentul se poate face și într-o singură ședință.
Ce trebuie făcut după inserarea implantului dentar?
Ca după orice fel de intervenție chirurgicală, corpul are de suferit și este mai sensibil, așa că și în acest caz este bine să se urmeze o serie de aspecte, astfel încât refacerea să se producă cât mai repede și bine. Dintre acestea specificăm:
- se va urma un regim alimentar, unde trebui să se opteze pentru o dietă moale și la temperatura camerei
- se vor evita activitățile fizice
- de asemenea, se vor evita băuturilor alcoolice și al tutunului pe cât posibil
- nu în ultimul rând, se vor administra antibiotice și anti-inflamatoare pe o perioadă de 7-10 zile, doar acolo unde este cazul
- gura se va clăti cu soluții orale specifice pentru a putea menține o igienă dentară adecvată în perioada de vindecare
Care este durata de viață a unui implant dentar?
În ultimii ani terapia cu implanturi a făcut salturi tehnologice și progrese extraordinare, motiv pentru care rata de succes a ajuns aproape de 100%, pe o perioadă de 10-15 ani.
Care sunt riscurile unui implant dentar?
Cu toate cele spuse mai sus, sunt și situații, foarte rare, când implantul nu se integrează în os. Nu este niciun fel de problemă atâta timp cât se respectă protocolul: implantul trebuie îndepărtat și așteptată vindecarea, după care se poate încerca un alt tip de implant sau se opteaza pentru un tratament alternativ.
Așa că, pentru a te putea bucura de un implant dentar este necesar să respecți recomandările medicilor specialiști și să acorzi o atenție sporită igienei orale.
Atunci când pacienții nu beneficiază de o intervenție chirurgicală corectă sau când nu respectă indicațiile medicilor, implanturile dentare pot crea probleme. Iată care sunt acestea:
- Infecțiile la nivelul implantului dentar
- Eșuarea fuziunii cu osul
- Leziuni la nivelul țesuturilor
Soluțiile în cazul unui implant dentar nereușit
La noi, la #PașcDental, orice problemă își găsește soluția potrivită! Cum spuneam și mai sus, nu este niciun fel de problemă atâta timp cât se respectă protocolul. Vom îndepărta implantul, așteptatăm vindecarea locului, după care vom încerca un alt tip de implant sau vom opta pentru un tratament alternativ, depinde de la caz la caz.
Cât costă un implant dentar?
Preţul unui implant dentar este dat de calitatea materialului din care este realizat şi de renumele producătorului, cât şi de experienţa şi profesionalismul echipei care face manopera chirurgicală. Practic, implantul dentar în sine este doar partea care înlocuieşte rădăcina unui dinte şi care va fi inserata în os. Pe lângă aceasta, avem nevoie de bontul protetic care este fixat pe implant cu ajutorul unui șurub și de coroană dentară. Așadar, la prețul implantului se adaugă și acestea din urmă.
Poți consuta lista noastră de prețuri aici.
Dacă ai amânat prea mult timp realizarea unui implat dentar doar pentru că ți-a fost frică sau nu ai avut încredere, noi îți mai spunem doar atât: atunci când terminăm o reabilitare protetică complexa, pacientul se uită în oglindă și se întoarce mulţumit și zâmbind.