De la A la Implant: informații pe care e bine să le știi despre implantul dentar

De la A la Implant: informații pe care e bine să le știi despre implantul dentar

Credem că aproape oricine până la vârsta de 30 ani a făcut cel puțin o extracție, în copilărie sau la maturitate. Așa că, acest articol pregătit de noi ar putea să îți fie super util.

Dar hai să o luăm pas cu pas🚶‍

În stomatologia zilelor noastre, soluția de tratament în cazul lipsei unuia sau mai multor dinți este implantul dentar. Nimic nou până aici. Din păcate însă, ce facem majoritatea dintre noi este că lăsăm să treacă o bună perioadă de timp de la extracție la implant. Dinții extrași și neînlocuiți imediat pot provoca probleme de înclinare a dinților vecini, existând un risc mare ca spațiul în care a fost dintele natural să se piardă și să nu mai rămână loc pentru inserarea implantului. Pot provoca și multe alte neplăceri de altfel, pe care le veți descoperi pe parcurusul acestui articol.

Așa că ține minte: inserarea implantului este recomandat să se facă ori imediat după extracție, dar nu mai târziu de 6 luni. Perioada exactă se stabilește în funcție de fiecare caz.

✨Estetică. Masticație. Fonație (sau cum implantul își ia rolul în serios)

Cel mai ușor perceput avantaj al implantului dentar este refacerea esteticii dentare și faciale. Mai ales în cazul dinților frontali sau al premolarilor, lipsa unui dinte nu are cum să treacă neobservat. Acest lucru poate fi și cauza unor schimbări de comportament. De câte ori nu ați văzut persoane care au dinți lipsă și care au început să râdă mai rar, să se simtă complexați sau chiar să evite întâlnirile de aproape cu ceilalți.

Însă situația se complică și mai mult pentru cei care au pierdut mai mulți dinți, pe lângă precuparea estetică, au probleme de masticație. Dacă dinții extrași sunt pe o parte, tendința este aceea de a mânca pe cealaltă parte, și astfel apar probleme la articulația care unește mandibula cu baza craniului (articulația temporo-mandibulară).

Ei bine, poate te întrebi ce se întâmplă dacă sunt probleme pe ambele părți?  Atunci tendința este aceea să folosim mai mult dinții din față, dar care nu pot prelua rolul de masticație a măselelor și astfel vor ceda în timp.

Utimul, dar nu cel din urmă rol, este acela că implantul ajută la pronunțarea în special a consoanelor, deoarece vorbitul normal poate fi afectat dacă lipsesc dinții anteriori, mai ales incisivii.

În cazul în care nu știai, protezele tradiționale noi pot produce dificultăți în pronunție, cel puțin până țesuturile bucale se obișnuiesc cu noua situație.

 Cum ar fi să vorbești despre proteză la timpul trecut🕠?

Ei bine, dacă tot ți-am vorbit de proteze, e bine să știi că celor cărora le lipsesc mai mulți dinți sau toți dinții sunt, de obicei, purtători de proteza. Neplăcerile asociate de purtarea acestui dispozitiv pot fi multiple: de la instabilitatea danturii, vorbirea greoaie, gustul diminuat din cauza acoperirii cerului gurii unde avem papile gustative.

Însă partea bună este că acestea se pot înlocui cu:

  1. suprastructură detașabilă pe implanturi. Lucrarea detașabilă are o stabilitate foarte bună, are un cost mai redus și poate fi scoasă pentru a o igieniza.
  2. sau cu o lucrare fixă. Cei care sunt hotărâți în schimb să poarte o lucrare fixă, la Pașc Dental îți oferim 2 varinate între care poți opta: soluția clasică prin inserarea a 8-10 implanturi pe fiecare arcadă și apoi osteointegrarea lor în maxim 6 luni, urmând apoi confecționarea lucrării protetice; soluția numită Fast&Fixed, care presupune un număr semnificativ mai mic de implanturi (6 la maxilar și 4 la mandibulă), iar pentru acestea nu necesită manopere adiționale de sinus lift sau adiție de os deoarece folosim osul pacientului.

Avantaje și iar avantaje👇

….exact asta putem afirma despre cei care optează pentru un implant dentar. Dr. Ioana Socaciu, medicul specialist în chirurgie dento-alveolară din cadrul clinicii noastre, a pregătit pentru voi o listă cu cele mai importante beneficii pe care un implant dentare le are. Iată care sunt:

  1. Marele avantaj al unui implant dentar este înlocuirea dintelui lipsă în cel mai natural mod posibil
  2. Îți protejezi dinții sănătoși deoarece implanturile dentare reduc încărcarea asupra altor dinți din cavitatea bucală.
  3. Înlocuiești un dinte nu trei, pentru că e simplu – implanturile dentare elimină necesitatea șlefuirii dinților vecini.
  4. Menținerea suportului osos la un nivel normal. Mai exact, implantul reduce procesul de resorbție osoasă care ar avea ca rezultat reducerea dimensiunii verticale a maxilarelor.
  5. Te poți bucura din nou de alimentele preferate deoarece implanturile dentare sunt puternice și nu numai că arată precum dinții naturali, ci și se simt și funcționează în același mod. Cool, nu?
  6. Soluție permanentă, spre deosebire de protezele care trebuie îndepărtate noaptea pentru curățare, iar îngrijirea implanturilor se face la fel precum în cazul dinților naturali: prin periaj periodic și ață dentară.

Noi spunem că ai toate motivele să nu mai amâni efectuarea implantului de care ai nevoie. Astfel te poti bucura de viață, exact cum o făceai înainte. Ce spui?

P.S: Încă ți-e frică de implant?

Am uitat să îți spune că acesta nu doare deloc, iar pentru manopera de inserare a implantului folosim anestezie locală.

Când vine vorba despre Dr. Ioana Socaciu, îți spunem că este o fire meticuloasă și cu o deosebită finețe. În plus, e și tare de treabă. De atâtea ori reușește să ne surprindă și pe noi, nu doar pe pacienți, cu răbdarea și priceperea ei.