Efectele negative pe care le are lipsa unuia sau mai multor dinți

Efectele negative pe care le are lipsa unuia sau mai multor dinți

La baza unui zâmbet strălucitor şi sănătos pe toată durata vieţii stă o igienă orală corectă. Nerespectarea acestei igiene, cât și lipsa vizitelor regulate și la timp la stomatolog pot cauza diverse probleme grave…care în timp pot duce la pierderea dinților.

Așa începem acest articol. De ce? Pentru că avem destul de mulți pacienți cu edentații parțiale sau totale (unul sau mai mulți dinți lipsă) și care din păcate nu conștientizează cât de mult poate această lipsă a dinților să agraveze sau să cauzeze alte probleme dentare și nu numai.

Modul în care mestecați, vorbiți și fizionomia feței sunt direct influențate de pierderea unuia sau mai multor dinți. Dacă lipsește chiar si un dinte, impactul se ve resimți. Nu neapărat imediat, însă în cele din urmă vor aparea probleme.

Mai exact, care sunt efecte pe care le produce lipsa dinților?

 1. Dinții stimulează și sprijină osul maxilarului, în acelaș mod în care exercițiile fizice acționează asupra mușchilor. 😊 Toți cei care au lipsă cel puțin un dinte au observat că după câțiva ani, locul unde a fost se micșorează, iar dinții învecinați „se deplasează” să acopere golul. Acest lucru se întâmplă deoarece osul mandibulei începe să se demineralizeze și să se resoarbă.
 2. Dinții joacă un rol fundamental în conturarea feței, iar lipsa unuia sau a mai multor dinți poate afecta vizibil estetica facială. Structura feței începe să se modifice astfel: buzele devin mai subțiri/ retrase spre interior, apar riduri în jurul gurii și pe obraz, dimensiunea verticală a feței se reduce. Adică, întreaga față ajunge să fie îmbătrânită, numai din cauza lipsei dinților.
 3. Spațiul liber lasă loc celorlalți dinți să se miște și își pierd astfel din fixabilitate, producându-se un efect de domino și alterând procesul de masticație.
 4. Problemele de masticație au un impact mare asupra sănătății dinților rămași, cât și asupra gingiilor, capului, gâtului și mușchilor maxilari. Aceste dezechilibre în masticație se simt mai exact prin migrene, dureri musculare, sensibilitate crescută, poziționare nenaturală a dinților sau chiar pierderea altor dinți. Ortodonția este unul dintre procedeele care poate ameliora malocluzia (un mod impropriu de mușcare și masticație).
 5. Un alt efect deosebit de neplăcut este imposibilitatea de a pronunța cum trebuie cuvintele, pentru că lipsa dinților duce la pronunție greșită, fluierat neintenționat sau scuipat în timp ce vorbiți.
 6. În plus, dinții care migrează să acopere golul vor reține mai ușor placă bacteriană și tartru, ceea ce poate duce la carii cu complicații, cât și la boala parodontală.

Acumularea de placă dentară și tartru poate duce la inflamarea gingiilor, care reprezintă forma ușoară a bolii parodontale – gingivita. Forma mai severă, parodontoza, poate duce la căderea dinților. Și uite cum, lipsa unor dinți poate contribui la căderea altor dinți.

Și îți mai spunem ceva. Boala parodontală are o evoluție lentă și lipsită de durere si multe persoane nu solicită ajutor de specialitate. Multe cazuri rămân astfel nediagnosticate până când simptomele, precum retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară, devin evidente.

Implantul dentar și puntea dentară – soluții potrivite pentru dintele lipsă

Pentru a evita toate cele mai sus prezentate, după pierderea unui dinte este important să vă hotărați, rapid, ce modalitate de înlocuire alegeți/sau puteți alege.

Cele mai bune două opțiuni pe care să le luați în calcul sunt implantul dentar și puntea dentară.

Corect informat, împreună cu medicul specialist, puteți alege varianta optimă. Medicul specializat în implanturi dentare va lua în considerare starea dumneavoastră de sănătate, gradul de igienă orală, starea țesutului osos, gradul de implantare și starea parodontală a dinților stâlpi.

Pentru înlocuirea unuia sau mai mulți dinți, implantul dentar se apropie ca funcționalitate și aspect de dinții naturali, pacientul neavând senzația de dinte artificial. Implantul, asemenea unei rădăcini dentare naturale, stimulează osul și îi păstrează integritatea, astfel prevenind demineralizarea lui.

Dacă ar fi să vorbim despre avantajele implantului dentar, acestea ar fi:

 • în primul rând, un implant dentar este o soluție estetică și complet funcțională, care vă oferă stabilitate și siguranța lucrării, pe care nici o altă metodă nu o poate asigura
 • în al doilea rând, implantul dentar are un mare aport în conservarea dinților adiacenți și transmiterea forțelor de masticație osului mandibular sau maxilar
 • si, poate cea care o să vă bucure cel mai mult, cu un implant dentar puteți să mâncați tot ceea ce vreți. 😊

Deși puntea dentară este cea mai utilzată metoda de restaurare dentară, cu un cost mediu și durată de tratament scurtă, fiind totodată și cea mai acceptată de către pacient pentru motivul că nu necesită intervenție chirurgicală, nu putem să nu luăm în calcul și dezavantajele pe care le prezintă, în comparație cu implantul dentar, precum:

 • afectează dinții învecinați celui lipsă, deoarece, pentru a putea fi fixată, puntea dentară necesită șlefuirea dinților vecini
 • procesul de șlefuire la rândul lui crește riscul apariției cariilor
 • puntea dentară necesită înlocuirea, pentru că durata de viața a unei astfel de lucrări este de obicei de 10-15 ani. Dar de cele mai multe ori, modificările cavității bucale, cauzate de vârstă sau obiceiurile nesănătoase, sunt cele din cauza cărora punțile dentare se mișcă si necesită intervenții mult mai rapid.

 

Sfatul nostru, dacă îți dorești o dantură sănătoasă și frumoasă nu aștepta prea mult pentru a-ți înlocui dinții lipsă.

La @PașcDental te putem ajuta! 🙂 #keepsmiling