In ultimii ani observăm o creştere a numărului pacienţilor care poartă aparate dentare. De aceea este foarte util să ştim nişte reguli esenţiale de igienizare, deoarece purtătorii de aparate dentare ştiu prea bine ca îngrijirea dinţilor în această perioadă nu este deloc uşoară. Aceste reguli trebuie respectate cu atenţie, pentru a favoriza o evoluţie optimă a tratamentului ortodontic, pentru a împiedica formarea plăcii bacteriene, apariţia cariilor, inflamarea gingiilor sau dezlipirea bracketurilor.
Prezenţa unui aparat dentar fără o igienă corespunzătoare, favorizează dezvoltarea bacteriilor in cavitatea orală. Deoarece resturile alimentare rămân adesea blocate între aparat si dinte, se formează un mediu propice apariţiei şi dezvoltării cariilor, a bolilor gingivale şi a respiraţiei urât mirositoare.
Primele zile după aplicarea aparatului dentar fix sunt cele mai dificile,de aceea este foarte important sa ştim cum ne îngrijim dinţii atunci când purtăm un aparat dentar. Pentru ca adaptarea să fie cât mai uşoară, medicii specialişti ortodonţi vă fac anumite recomandări
- Folosiți ceara de protecţie pe toate zonele aparatului care jenează buzele, obrajii sau limba.
- Respectați indicațiile privind igiena aparatului și încercați ca ele să devina în scurt timp o rutină.
- Puteţi să consumaţi în continuare alimentele dumneavoastră preferate, doar că trebuie să faceţi acest lucru cu mult mai multă atenţie. În special în primele zile după aplicarea aparatului este indicat să consumaţi alimente de consistență mai redusă. De asemenea încercaţi să evitați alimentele dure, crocante sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (ca de exemplu morcovi, jeleuri, caramele, gumă de mestecat, popcorn, alune, fistic,, covrigi, fructe tari) precum şi consumul de alimente cu un conţinut ridicat de zahăr şi mai ales băuturile carbogazoase care erodează dinţii.
- Incizia alimentelor cu dinții frontali trebuie obligatoriu evitată. Tăiaţi alimentele în bucăţele mici pentru a le putea mesteca mai uşor şi faceţi acest lucru doar pe dinții posteriori.
- În unele etape ale tratamentului, este posibil ca medicul să vă indice purtarea unor elastice – respectați indicațiile privind modul de aplicare și numărul de ore de purtare zilnică. Nu mâncați cu elasticele aplicate.
- Periajul dentar este foarte important şi trebuie făcut corect și meticulos timp de minim trei minute. Folosiţi pentru acesta o periuță cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT). Periaţi fiecare grup dentar de sus in jos, apoi de jos in sus ca şi la un periaj obişnuit fără să aplicaţi presiune pe dinţi. Fața externă a dinților unde sunt și bracketurile, trebuie periată cu mișcări orizontale, insistând îndeosebi în zona dintre bracket și gingie. Pentru periajul spaţiilor mai greu accesibile , respectiv al suprafeţelor dentare de sub arc şi al bracketurilor folosiţi periuţe speciale interdentare, care sunt concepute pe diferite mărimi în funcţie de necesităţile fiecărui pacient. Alegeţi periuţe cu partea activă mai mare pentru a putea fi eficiente. Multe din periuțele interdentare din farmacii sunt indicate pentru curățarea punţilor dentare sau lucrărilor pe implante şi mai puțin eficiente igienizării aparatelor ortodontice. Chiar dacă este mai greu, aţa dentară poate fi folosită cu succes şi atunci când purtați aparat. Introduceţi un capăt al aţei dentare prin spaţiul dintre arcul principal şi porţiunea de sus a dintelui, cea mai apropiată de gingie şi efectuaţi mişcări de du-te vino, având grija însă să nu lezaţi gingia. Folosiţi aţa dentară de tip superfloss.
- Periajul dentar trebuie făcut după fiecare masă cu o pastă de dinţi cu fluor şi completat cu folosirea apei de gură şi a duşului bucal, care pe lângă curăţarea spaţiilor interdentare, realizează şi un masaj foarte eficient al gingiilor.