De ce a ajuns aparatul dentar atât de utilizat în prezent

Cabinet Stomatologic - Cluj-Napoca | Pașc Dental
Totul se schimbă în jurul nostru, fie că unii ne dorim acest lucru, sau alții mai puțin. 🙂 Așa este și în cazul aparatelor dentare, care au cunoscut o evoluţie remarcabilă, ele fiind destinate nu doar copiilor, ci în egală măsură şi adulţilor. Acum putem spune cu ușurință că orice problemă dentară are o soluție, secretul stă în dorința de a-i găsi o rezolvare. 🤷‍♀️Un moft sau o necesitate? Inevitabil, odată cu “explozia” purtării aparatelor dentare, mulți dintre voi vă întrebați până unde este granița dintre – a fi nevoie sau nu de un aparat dentar și de care parte te afli tu. Sunt o serie de aspecte sau semnale pe care le poți observa singur(ă), iar pe cele mai importante le vom prezenta mai jos. Dar în ceea ce privește răspunsul final, acesta îl știe doar medicul specialist ortodont, pentru că așa cum fiecare persoană este unică și dantura sa este la fel.
  1. Primul aspect tine de estetică, în cele mai multe cazuri au nevoie de aparat dentar cei care au dinţii strâmbi sau nu sunt aliniaţi corect.
  2. Al 2-lea aspect și poate cel mai important, dinţii strâmbi şi înghesuiţi pot duce la carii sau boli serioase. Uită cât de simplu, din păcate: dinții care nu sunt aliniați sunt mai greu de curăţat și crește riscul de a dezvolta carii. Acestea pot duce la pierderea dinților sau la boli parodontale care se pot dezvolta şi care obligă astfel muşchii masticatori la un efort suplimentar. Toate acestea pot provoca dureri de cap, disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umerilor şi coloanei vertebrale.
  3. Mai mult decât dinții strâmbi sau înghesuiți sunt dinții aflați într-o poziţie de-a dreptul incorectă. Aparatul dentar este astfel necesar pentru că o muşcătură greşită dintr-un aliment tare poate să cauzeze o fractură dentară, aceşti dinţi fiind mult mai expuşi la lovituri, accidentări şi fracturi, pentru că restul danturii nu preia şocurile în mod egal. Vorbim aici despre malocluzie, si anume alinierea anormală a dinţilor sau a maxilarelor superior și inferior care împiedică închiderea corectă a gurii.
  4. Nu îl considerăm ca fiind al 4-lea caz când este nevoie de un aparat dentar, însă, din păcate sunt situații tot mai des întâlnite când dinții inestetici vin cu probleme de adaptarea într-un mediu social, iar persoanele în cauză sunt retrase şi dezvoltă complexe. 🙁
Așa că, sfatul pe care ți-l oferim dacă te regăsești în cel puțin una dintre situațiile descrise mai sus este să consulți un medic ortodont. Dacă nu ai pe cineva în minte, la #PașcDental aveam un medic specializat pe astfel de probleme, dr. Cristina Alb – cu o experiență de peste 9 ani în ortodonție. De ce această “explozie”💥acum? Ei bine, răspunsul este simplu. Îți putem oferi cel puțin 4 motive:
  • oamenii au devenit mai responsabili atunci când vine vorba despre sănătatea lor
  • mai mult, focusul lor începe să fie tot mai mult în a preveni anumite probleme dentare, decât a le lăsa să apară
  • accesul la tot mai multe informații ne ajută să luăm decizii mai bune și mai rapide, decizii care în trecut le-am evitat sau amânat
  • rezultatele vizibile la cei care au avut aparat dentar sunt un factor motivant pentru cei care au aceleași probleme dentare. Pentru că trebuie să recunoaștem, beneficiile purtării unui aparat dentar sunt multe și diversificate, precum: corectează dinții malpoziționați și spațiile interdentare inestetice, corectează malocluzia, îmbunătățește funcționalitatea și estetica zâmbetului, îmbunătățește masticația, dinții poziționați corect distribuie uniform forțele masticatorii – evitând uzura excesivă a anumitor dinți, previne durerile și disfuncțiile articulare.
  Cum știu ce aparat dentar este potrivit pentru mine⁉ Sincer, nici nu trebuie să te întrebi acest lucru încă de acum. Împreună cu medicul tău ortodont vei găsi varianta potrivită, luând în calcul următoarele:
  • cât de gravă este problema dentară pe care o ai
  • bugetul pe care îl poți aloca
  • ținând cont de nevoile tale estetice
La noi la clinică aveam toate variantele de aparat dentar și anume: aparat dentar metalic, ceramic, transparent, clear aligner sau autoligaturant. Indiferent de care variantă vei ajunge să porți, îți garantăm că toate tipurile sunt eficiente în tratamentele ortodontice. În plus, să porți aparat dentar e chiar #fashionable, tu ce zici😎?

E timpul pentru o consultaţie?